بحث:جشنوارهٔ روز آزادی نرمافزار ۱۳۹۵
در این صفحه ما به دنبال گردآوری، بحث و جمعبندی نظرات تیم اجرایی و مخاطبین پیرامون جشنوارهٔ روز آزادی نرمافزار ۱۳۹۴ هستیم. لطفاً برای حفظ نظم این صفحه هنگام نوشتن نظر خود یا دیگران به موارد زیر توجه کنید:
دستهبندی موضوعی: نظرات را در دستهٔ مربوطه بنویسید. اگر دستهٔ مناسبی برای آن پیدا نکردید، ایجاد کنید. این صفحه مختص نظرات تیم اجرایی نیست. اگر کسی خارج از این جمع هم نظری داشت میتوانید به این صفحه منتقل کنید. همچنین دقت کنید ویرایش این صفحه نیازی به لاگین ندارد و به صورت عمومی باز است.
شیوه نگارش نظر و پاسخ دادن به نظر بقیه: اگر میخواهید نظر جدیدی اضافه کنید از علامت * در ابتدای خط استفاده و آن را در یک خط جدید بنویسید اما اگر میخواهید به یکی از نظرات نوشته شده پاسخ داده یا موضوعی مرتبط با آن بنویسید نظرتان را در یک خط جداگانه زیر آن بنویسید و از ۲ عدد دونقطه پشت هم (::) برای ایجاد تورفتگی در ابتدای خط استفاده کنید.
مشخص کردن نویسنده: اگر به یک نظر نوشته شده پاسخ میدهید یا در رابطه با آن بحث میکنید نام خود را ابتدای آن بنویسید ولی اگر میخواهید نظر جدیدی اضافه کنید لزومی به نوشتن نامتان نیست ولی باز هم اگر خواستید میتوانید آخر خط با ۴ عدد مدک (~) امضا کنید.
شیوهٔ بیان نظر: از نوشتن موافقم یا مخالفم بپرهیزید. اگر نظر کلی میخواهید بدهید در نظرات کلی بنویسید درغیر اینصورت باید برای هر حرفی دلیل داشته باشید. اگر نظر شما قبلاً نوشته شده و شما بیان بهتری برای آن پیدا نکردید نیازی به نوشتن مجدد آن یا اعلام موافقت نیست. (اینجا قرار نیست رایگیری کنیم) در حالت کلی نظراتی که اشکال میگیرند مفیدترند از نظراتی که تعریف میکنند. نظراتی که راهحل میدهند هم از نظراتی که فقط اشکال میگیرند مفیدترند.
وقتی نظر میدید و کسی نظرتون رو نقد میکنه، نیاید و نظر اولتون رو دستکاری کنید. اگه نیاز به اضافه کردن هست، در پاسخ به نظر اضافه کنید.
محتویات
نظرات کلی[ویرایش]
من نظراتم را در چند پاراگراف مینویسم و بعدن آنها را به دستههای مربوط به هر کدام منتقل میکنم. مسعود ۲ اکتبر ۲۰۱۶، ساعت ۰۰:۰۸ (IRST)
هر سال تعداد بخشهای موازی جشنواره بیشتر میشه. سال ۹۲ چهار (سه کارگاه و یک سالن اصلی)، سال ۹۴ شش بخش (سه کلاس، لابی، طراحی، سالن جابر) و امسال هشت بخش موازی (آمفی، خوارزمی، سه کلاس، لابی، طراحی و بخش پوستر) داشتیم. این نشون میده جشنواره از نظر تنوع، درنظر گرفتن مخاطب و کمیت محتوا روند روبهرشدی داشته و این روند رو باید حفظ کنه. در دورههای قبل بیشتر راهحلهایی که در پاسخ برخی مشکلات مربوط به نظم برگزاری از سوی برخی از دوستان عضو تیم اجرایی مطرح میشد، حذف بخشهای موازی بود ولی امسال دیدیم که با افزایش تعداد استف و کاهش فاصلهٔ بین محلهای برگزاری رویداد میشه این مشکلات رو حل کرد و تعداد بخشهای موازی رو حتی بیشتر هم کرد. در دورههای بعد با تکمیل چکلیست موجود و توجه بیشتر بهش میشه حتی تعداد بخشهای موازی رو از این هم بیشتر کرد. مسعود ۲ اکتبر ۲۰۱۶، ساعت ۰۰:۰۸ (IRST)
همونطور که سعید هم در سخنرانی پایانی گفت تمام تلاشمون رو تا امروز کردیم که این رویداد با همون عنوانی که در تمام دنیا شناخته شده در تهران هم برگزار شه و این عنوان «جشن روز آزادی نرمافزار» هست. به نظرم در این خصوص هم یک روند روبهرشدی وجود داره که البته نمیخوام بگم همش تأثیر تلاشهای ما هست ولی مطمئنن تلاشهایی که تا اینجا کردیم و سختیهایی که کشیدیم و تجربههای تلخی که در خصوص کنسل شدن برنامهها داشتیم در این مورد بیتأثیر نبوده. در سال ۹۱ مشکلمون واژهٔ آزادی بود (استفاده از واژهٔ رهایی)، در سال ۹۲ مشکلمون واژهٔ روز بود (استفاده از روز جهانی)، در سال ۹۳ واژهٔ نرمافزار (استفاده از واژگانی مانند کدباز یا متنباز) و در سال ۹۴ مشکلمون ترکیب آزادی نرمافزار بود (استفاده از نرمافزار آزاد به جای آن) و امسال تونستیم با عنوان «جشنوارهٔ روز آزادی نرمافزار» این رویداد رو برگزار کنیم. امیدوارم در دورههای بعد عنوان این رویداد «جشن روز آزادی نرمافزار» باشه. مسعود ۲ اکتبر ۲۰۱۶، ساعت ۰۰:۰۸ (IRST)
از نظر من گردآوری محتوای باکیفیت و انتشار اون به صورت آزاد و با بالاترین کیفیت در اینترنت ارتباط مستقیمی داره با مهمترین اهداف برگزاری این جشنواره و هرسال تونستیم بهش نزدیکتر از قبل بشیم ولی هنوز هم در این زمینه نقص داریم! در سال ۹۴ به جز تعداد معدودی از ارائهها تمامی ضبط شدند و جزئیاتشان به طور کامل منتشر شد ولی بخشهایی از فیلمها به طور ناقص ضبط شده بود و برخی از فیلمهای کارگاهها کیفیت خوبی نداشت که سعی شد تا حد امکان با تدوین خوب فیلمها این کمبود جبران شود. امسال اطلاعرسانی وسیعتری برای جذب مشارکت جامعه در این زمینه کردیم ولی فایدهای نداشت و با صرف هزینهٔ بیشتر نسبت به سال قبل سعی کردیم این کمبود را جبران کنیم ولی در این زمینه باز هم با وضعیت مورد انتظار فاصلهٔ زیادی داریم و به نظرم مهمترین ضعفمان در sfd هنوز هم فیلمبرداری و صدابرداری «درست» تمام بخشهای برنامه هست و باید رفع کامل این مشکل مهمترین اولویتمان در دورههای بعد باشد! هرچند در مرحلهٔ تدوین و بعد از آن مشخص میشود چقدر در این زمینه موفق بودیم. با وجود تلاشهایی که شد تا همه ارائهدهندهها نرمافزار ضبط اسکرینکست را نصب کنند باز هم مواردی داشتیم که این موضوع انجام نشده بود و این یعنی حتی این میزان تأکید هم کافی نبوده و سال بعد باید از راههای دیگری هم این مورد تست شود. اما یکی از نکاتی که میتوان به عنوان یک پیشرفت و یک دستاورد بزرگ نسبت به دورههای قبل آن نگاه کرد مسئلهٔ پخش زندهٔ کامل رویداد بود. آنهم در دو سالن مجزا و با کیفیت خوب. مسعود ۲ اکتبر ۲۰۱۶، ساعت ۰۰:۰۸ (IRST)
پیشرفت چشمگیر دیگر این دوره نسبت به دورههای قبل در بحث مربوط به حضور رسانهها بود. در دورهٔ قبل شبکهٔ الکوثر گزارشی به زبان عربی پخش کرد و این زمینهای را ایجاد کرد که امسال خودمان به دنبال آشناسازی رسانهها و انجام هماهنگیهای لازم برای حضور آنها در sfd برویم و در این زمینه واقعاً موفق بودیم. مهمتر از آن اینکه امسال با پوشش رسانهای قوی رویداد نشان دادیم که برای شناساندن نرمافزار آزاد از طریق رسانههای «رسمی» نیازی به کمک و تأیید نهادهای «رسمی» نداریم و خودمان هم میتوانیم از پس آن بربیاییم. مسعود ۲ اکتبر ۲۰۱۶، ساعت ۰۰:۰۸ (IRST)
در ارتباط با هماهنگی با دانشگاه امسال ضعفهایی نسبت به سال قبل داشتیم. مهمترین مورد آن کنسل شدن سالن جابر آنهم یک هفته قبل از رویداد و در حالی بود که ما اطلاعرسانی گستردهای کرده بودیم و اصلاً امکان تغییر زمان رویداد برایمان وجود نداشت و این موضوع باعث شد سه روز از بهترین روزهایی که برای برنامهریزی و انجام کارهای جشنواره داشتیم را به طور کامل از دست بدهیم. البته این مشکل به بهترین شکل ممکن مدیریت شد و تلاشهای تماموقتی که صورت گرفت و همچنین مدیریت بحرانی که برای از بین نرفتن روحیهٔ بقیه دوستان و بررسی گزینههای پیشرو صورت گرفت مثالزدنی بود. مورد دیگر مربوط به هماهنگی ورود برخی رسانهها بود که آنهم ضعف ما در اعلام جزئیات مربوط به همهٔ آنها بود که باعث شد پوشش خبری رسانهٔ مربوط به چین را از دست بدهیم. مورد دیگر ارسال ایمیلی پر از ایراد از طرف انجمن علمی برای تمام دانشجویان دانشکده بود که هرچند صد در صد انجمن علمی در این رابطه مقصر بود اما میشد از وقوع آن پیشگیری کرد و از این نظر ما هم به نوعی مقصر بودیم. مسعود ۲ اکتبر ۲۰۱۶، ساعت ۰۰:۰۸ (IRST)
در بحث تدارکاتی امسال به مراتب قویتر عمل کردیم. امسال هم مشابه سال قبل اسپانسر خوراکی خوبی داشتیم. پذیرایی به خوبی و با هزینهٔ مناسبی هندل شد. امسال برای اولین بار توانستیم برای تمام افراد شرکتکننده در جشنواره اینترنت پروواید کنیم. همچنین امکانات مورد نیاز ارائهدهندهها در کارگاهها مانند کیبورد برای اتصال به بورد رزبری و تبدیل سیم پروژکتور و ماژیک و اینترنت و لپتاپ و ... به خوبی فراهم شد. مسعود ۲ اکتبر ۲۰۱۶، ساعت ۰۰:۰۸ (IRST)
امسال هم مانند دورههای قبل نیم ساعت تمام برنامه تأخیر داشت با این حال زمانبندی ارائهها به مراتب بهتر از سال قبل مدیریت شد. سال قبل فیدبکهای منفی متعددی از سمت ارائهدهندهها مبنی بر تغییرات عجیب زمانبندی و عدم وجود کنترل روی زمانبندیها سمت کارگاهها وجود داشت که امسال کنترل و مدیریت شد. سالهای قبل عوامل اصلی تغییرات عمده در زمانبندی، کنسل شدن ارائهها بعد از بسته شدن برنامه، عدم حضور به موقع ارائهدهنده در محل و ۴۵ دقیقه تأخیر در توزیع ناهار بود که امسال بعد از بستن برنامه هیچ مورد کنسلی نداشتیم و طبق چکلیست با تمام ارائهدهندهها تماس گرفته شد و به جز یک مورد همگی به موقع حاضر بودند و بحث ناهار هم به واسطهٔ برنامهریزی قبلی که صورت گرفت به خوبی مدیریت شد. نیم ساعت تأخیر صبح به خاطر مشکلات مربوط به سالن آمفیتئاتر و همچنین آماده نبودن فلش کلیپها بود. سال ۹۲ فقط نیم ساعت برای ناهار در نظر گرفتیم که بدیهتا کافی نبود و برای همین اکثراً برنامه را ترک کردند. سال ۹۴ چهل و پنج دقیقه در نظر گرفتیم که باز هم کافی نبود و البته کارشکنی بوفهٔ دانشگاه در زمینهٔ توزیع ناهار، برنامهریزی بعدازظهرمان را دچار بحران کرد. امسال یک ساعت در نظر گرفتیم و در بازهٔ زمانی یک ساعت بحث ناهار به خوبی هندل شد. مسعود ۲ اکتبر ۲۰۱۶، ساعت ۰۰:۰۸ (IRST)
امسال هم در بحث تدارکاتی ضعفهایی داشتیم. امسال با وجود اینکه کلیدها را داشتیم باز هم در برخی کارگاهها مشکل تعداد صندلی داشتیم و جماعت زیادی روی زمین نشسته بودند. کیفیت و حجم سالن اصلی امسال نسبت به سال قبل به مراتب پایینتر بود. البته تمام تلاشمان را کردیم که اینطوری نشود و امسال هم در سالن جابر برگزار شود و این مورد کاملن از کنترل ما خارج بود. چکلیست امسال به فراموش نشدن برخی امور کمک قابل توجهی کرد. البته باز هم در چکلیست ضعفهایی وجود داشت که همهٔ آنها به خوبی خودشان را نشان دادند و اهمیت چکلیست را بیشتر از دورههای قبل نشان دادند. مثلن استفاده از بادکنکها به طور کلی فراموش شد یا مورد مربوط به برگهٔ افراد متفرقه و ... مسعود ۲ اکتبر ۲۰۱۶، ساعت ۰۰:۲۸ (IRST)
امسال با اینکه همهٔ کارها با بهترین کیفیت انجام شد ولی همگی با تأخیر زیادی انجام شد. پوستر دیر آماده شد. برنامهٔ زمانبندی دیر مشخص شد. فراخوان مقالات دیر اعلام شد. طرحهای گرافیکی پیکسل و استیکر و لوح تقدیر و ... دیر آماده و چاپ شد. اما با این وجود بهترین پوستر را در تمام دورههای این رویداد و بلکه تمام رویدادهای مربوط به نرمافزار آزاد در جهان داشتیم. بهترین طرحهای گرافیکی را نسبت به تمامی دورهها داشتیم. بیشترین تعداد ارائه و کارگاه ثبت شد و امسال برخلاف تمام دورههای قبل بیش از نیمی از آنها کیفیت واقعن بالاتر از حد انتظار داشتند. فیدبکها نسبت به طرحهای گرافیکی پیکسلها و استیکرها و ماگها و ... مانند دورههای قبل خیلی خوب بود و به موقع هم چاپ شد. البته این دیر شدن در بحث جذب اسپانسر به ما صدمه زد و من برخلاف سال قبل فرصت کافی برای تمرکز روی این موضوع پیدا نکردم. مسعود ۲ اکتبر ۲۰۱۶، ساعت ۰۰:۳۵ (IRST)
پیش از شروع کارهای sfd امسال و بلافاصله بعد از مشخص زمان و مکان برنامهٔ امسال، یک جلسه برگزار کردیم تا یک ارزیابی روی sfd دو دورهٔ قبل داشته باشیم به این خاطر که من شخصن دیده بودم که خیلی از مشکلاتی که در سال ۹۲ وجود داشت و بعد از برگزاری sfd هم در صفحهٔ بحث نوشته شده بود در سال ۹۴ دوباره تکرار شد و دوباره همهٔ اون موارد در صفحهٔ بحث سال ۹۴ هم نوشته شد که این یعنی ما استفادهی درستی از تجربیات دورهٔ قبل sfd که برگزار کردیم نکرده بودیم و به همین دلیل برای جلوگیری از تکرار این اتفاق در جشنوارهٔ امسال، نیازمند بازخوانی نظرات نوشته شده راجع به دورههای قبل بودیم. برای همین ما از تمام افرادی که در یکی از دورههای قبل در هر زمینهای (اجرایی، ارائه و ...) مشارکتی (چه جزئی چه زیاد) داشتند دعوت کردیم تا هم با یکدیگر بیشتر آشنا شوند هم اشکالاتی که در شیوهٔ انجام کارها در دورههای پیشین این رویداد وجود داشت را بازخوانی کنیم و فرصتی فراهم کنیم تا بشود به حرفهای افرادی که در دورههای پیشین تجربهٔ مشارکت در این رویداد را داشتهاند گوش کرد. امسال تعداد افرادی که پیش از جشنواره همکاری کردند کمتر از دورههای قبل بود ولی تعداد افرادی که در روز جشنواره همکاری کردند از تمام دورههای قبل بیشتر بود. امسال افرادی که با جشنواره همکاری کردند به واسطهٔ شنیده شدن نظراتشان و جلسهٔ هماهنگی که برگزار شد خیلی از تجربیات اشتباه دورههای قبل را تکرار نکردند. مسعود ۲ اکتبر ۲۰۱۶، ساعت ۰۰:۳۸ (IRST)
با توجه به توضیحاتی که در پاراگراف قبل نوشتم این جلسه کاربرد و هدف خاصی داشت و حضور افرادی که در دورههای پیشین هیچ مشارکتی نداشتند بر خلاف هدف جلسه بود و باعث اتلاف وقت خودشون و بقیهی افراد حاضر در جلسه میشد. اتفاقا دلیل اینکه فرصت شد در مدت اون جلسه نظرات شنیده شه و جلسه خروجی خوبی داشت و به هدفش رسید همین بود که افراد حاضر در اون جلسه قبلا تجربهی مشارکت در این رویداد رو داشتن و نیازی به بیان خیلی از مقدمات یا بحثهای فرسایشی نبود. در اون جلسه بارها اتفاق افتاد که دوستان خواستن اعلام آمادگی برای همکاری در یک زمینهٔ بهخصوص کنن و من همونجا بهشون تذکر میدادم که روال همکاری در برگزاری sfd امسال مشخص هست و به صورت عمومی هست و تقسیم کارهای sfd امسال جزو اهداف این جلسه نیست. از طرفی محدودیتی برای برگزاری جلسه وجود نداره و هر زمان که دو نفر داوطلب برگزاری جلسه باشن میتونن جلسه برگزار کنن و میشه به جای پرسیدن اینکه «چرا اون جلسه اونجوری بود؟» این پرسش رو مطرح کرد که «چرا جلسات اینجوری دیگری برگزار نشد؟» درضمن افراد دعوت شده به جلسه ۸۰ نفر بود که از تعداد صندلیهای سالن بیشتر بود و ما ثبتنام و ... نمیکنیم و برای همین تخمینی نداریم که چند نفر شرکت میکنند و سالن هم برای تخمین ۸۰ نفر شرکتکننده آماده شده بود. من فکر میکنم که این جلسه تاثیرات مثبتی داشت و بهتر است در تمام دورههای بعد جشنواره پیش از شروع کارها و پس از مشخص شدن زمان و مکان این جلسه به همین شکل برگزار شود. مسعود ۲۵ اکتبر ۲۰۱۶، ساعت ۱۷:۴۲ (IRST)
به واسطهٔ مشخص کردن معیارهای سنجش علمی و داشتن یک روال مشخص برای بررسی ارائهها، با وجود تعداد جلسات و وقت کمتری که صرف بررسی ارائهها شد به مراتب جلسات سنجش علمی تأثیر بهتری نسبت به دورههای قبل داشت و بسیاری از ارائهها ارتقاء کیفی محسوسی پیدا کردند و همین کنسل نشدن ارائهها در دقیقهٔ نود خودش فقط یکی از نمودهای این موضوع است. همچنین امسال به خاطر کاهش فردمحوری در سنجش علمی دلخوریهایی که بعضن در سالهای گذشته به وجود آمد دیگر به وجود نیامد و ارائهدهنده از همان ابتدا موقع ثبت مشخصات میدانست که باید روی ارائهٔ خود وقت بگذارد و کار کند. مسعود ۲ اکتبر ۲۰۱۶، ساعت ۰۰:۴۲ (IRST)
در سالهای قبل هر بار بحث «بخش پوستر» مطرح شد ولی هیچوقت در عمل موفق به پیادهسازی آن نشدیم. امسال بخش پوستر هم به خوبی برگزار شد و زمینهای ایجاد شد تا سالهای بعد این بخش پربارتر از این دوره برگزار شود. امسال یک ارائه کامل به زبان انگلیسی و همچنین یک ارائه به صورت ویدیوکنفرانس از خارج کشور داشتیم که هر دو دستاوردهای مهمی برای sfd تهران بود. مسعود ۲ اکتبر ۲۰۱۶، ساعت ۰۰:۵۰ (IRST)
تعدادی از فیدبکهای منفی مربوط به استفاده از ویندوز توسط ارائهدهنده در کارگاهها بود. این نقدها مورد قبول نیست و در دورههای بعد هم مورد قبول نخواهد بود به این دلیل که تا وقتی نرمافزاری که در کارگاه آموزش داده میشود آزاد هست، اشکال ندارد ارائهدهندهٔ کارگاه از ویندوز استفاده کند چون عنوان جشنواره «گنو/لینوکس» نیست بلکه «نرمافزار آزاد» است. برای مثال ممکن است ارائهدهندهٔ یک کارگاه از سیستمعامل گنو/لینوکس برای ارائه استفاده کند ولی گاهی روی همان پلتفرم از اسکایپ هم استفاده کند و کسی اعتراض نمیکند چرا ارائهدهنده روی توزیعی که استفاده میکند اسکایپ دارد چون این به ارائهاش و اهداف جشنواره ارتباطی ندارد به همین ترتیب سیستمعاملی که ارائهدهنده استفاده میکند هم مشکلی ایجاد نمیکند و این موضوع در جلسات سنجش علمی هم از سوی بعضی از ارائهدهندهها گفته شد که ویندوز دارند و آنجا هم گفتیم اشکالی ندارد. مسعود ۲ اکتبر ۲۰۱۶، ساعت ۰۰:۵۰ (IRST)
امسال به خاطر وجود زیرساخت و مستنداتی که در سال قبل ایجاد شده بود در بسیاری از حوزهها با صرف زمان کمتر نتایج بهتری گرفتیم. برای مثال در ارتباط با سایت بسیاری از مشکلات فنی و محتوایی آن که در سال قبل فرصت نشده بود را رفع کردیم. همچنین مستندات سال قبل امسال شدیدن مورد استفاده قرار گرفت و برای سالهای بعد کاملتر شد (و باید بشود) مسعود ۲ اکتبر ۲۰۱۶، ساعت ۰۰:۵۶ (IRST)
گاهی دفتر انجمن علمی خیلی شلوغ میشد و دوستان تیم اجرایی یا حتی دوستان خارج از تیم اجرایی آنجا مشغول صحبتهای متفرقه با صدای بلند به صورت همزمان میشدند که این امکان تمرکز کردن روی کار را از بین میبرد. همچنین شلوغی با توجه به اینکه وسایل افراد تیم همه آنجا است از نظر امنیتی میتواند مشکل ایجاد کند. مسعود ۲ اکتبر ۲۰۱۶، ساعت ۰۶:۳۵ (IRST)
امسال هم مانند تمام دورههای قبل حاشیههایی به صورت خواسته یا حتی ناخواسته از سوی عدهای معلومالحال برای اسافدی ایجاد شد که به نظر من به روش درستی مدیریت شد. هرچند بیشتر دوستان در این زمینه با من مخالفند ولی زمان ثابت خواهد کرد که این حواشی به روش درستی مدیریت شده. همانطور که امسال وقتی میبینند افرادی که در دورههای قبل حاشیه ایجاد کردند بالاخره فهمیدند حنایشان رنگی ندارد و با رفتارشان اعتبار خودشان را به مرور از بین بردهاند و برای همین تلاشهایشان را برای زیرسوال بردن اسافدی متوقف کردند، افرادی که در این دوره به دنبال بهانه بودند هم تا چند سال دیگر به همین سرنوشت دچار خواهند شد مگر اینکه رویهشان را تغییر دهند. مسعود ۲ اکتبر ۲۰۱۶، ساعت ۰۱:۱۱ (IRST)
هیچ کاری صد درد صد عالی و بدون خطا نیست، ما در بسیاری از بخش ها هنوز دچار ضعف و نقصان هستیم، اما اگر نیمه پر لیوان را نگاه کنیم بسیار موفق عمل کردیم. همینطور هر سال که می گذره تلاش دوستان داره کامل و کاملترش می کنه، در مورد دعوت از رسانه ها با توجه به فرصت کمی که بود تمام تلاش با کمک مسعود و سعید همچنین دوستان انجمن علمی دانشکده کامپیوتر شریف گذاشتیم تا اونجای که امکان داره از رسانه های تصویری و متنی و نشریات اینترنتی برای پوشش خبری جشنواره استفاده کنیم، چون همانطور که در دوره های قبل در جشن روز آزادی نرم افزار شرکت کرده بودم، محوریت اصلی این گردهمایی حول خود دوستان می گشت، اما اگر ما با دید وسیع تر و نگاه به آینده به فلسفه آزادی نرم افزار و دانش آزاد نگاه می کردیم این خلاء هنوز احساس می شد که جمع کثیری از افراد جامعه غیر متخصص آگاهی چندانی نسبت به اصل ماجرا و اهداف وجودی جشنواره ندارن. بر همین اساس هدف اصلی را این قرار دادیم که از طریق رسانه های جمعی و روزنه های کوچک اما قدرتمند همچنین با کمک دوستانی که دارای صلاحیت علمی و توانایی برقراری ارتباط به زبان ساده با جامعه هستن پیام های اصلی نرم افزار آزاد و دانش آزاد را به گوش همگان برسانیم، و تلاش که ترویج و مشارکت همگانی دیگران را هم در این راه جلب کنیم. در جشن ۹۵ این مهم بسیار موفق بودیم و به قولی خوب پیش رفتیم، به واقع در زمان برگزاری با وجود بعضی موارد مانند اشتباه در نامه نگاری با حراست برای ورود خربرنگاران رسانه های به غیر صدا و سیما که این مورد به غیر از شبکه فونیکس چین با درایت دوستانی مثل امیر حسین گودرزی به سرعت حل شد. همچنین متاسفانه به خاطر حجم سنگین کاری مورد اهدا یادگاری به خبرنگاران به کلی فراموش شد.
برای موارد دیگر چک لیستی آماده کردم که راه گشایی خوبی برای مراسم های آینده خواهد بود.
۱- ارتباط با رسانه ها مطبوعات و خبرگزاريها ( خارجي در صورت لزوم )
۲- نشريات اينترنتي
۳- دعوت خبرنگاران با دعوتنامه رسمي ( ایمیل رسمی و تماس تلفنی ) به مراسم.(تهيه و ارسال متن دعوت:بعد از اينكه زمان مصاحبه مشخص شد مي بايست دعوتنامه اي را تنظيم كرد و در آن از نمايندگان رسانه ها دعوت نمود تا در روز و ساعت مقرر در محل برگزاري همایش حضور يابند.
۴- ارسال گزارش عملکرد از سال پیش جشنواره
۵- طي نامه اي كه خبرنگاران دعوت مي شوند نام مصاحبه شونده ، موضوع مصاحبه ، محل ، ساعت و هدف مصاحبه بايستي به روشني اعلان شود . اين دعوت عموما حداقل يك هفته قبل با تاريخ مشخص و دقيق به رسانه ها اعلام مي شود و يك روز قبل از برگزاري آن طي تماس تلفني علاوه بر دعوت مجدد با خبرنگاران موضوعات و يا احتمالا تغييرات هماهنگ مي شود .
۶- آيا اطلاعاتي كه قرار است از سوي مصاحبه شونده در اختيار رسانه ها قرار گيرد ارزشمند براي افكار عمومي هست يا خير؟ زيرا چنانچه نمايندگان رسانه ها در يك مصاحبه مطبوعاتي حضور يابند و مشتي مطلب تكراري، خسته كننده و بي ارزش بشنوند اعتماد آنها سلب گرديده و در مصاحبه ها و كنفرانس هاي بعدي همایش كمتر حضور خواهند يافت و يكي از ذي قيمت ترين ابزار قابل استفاده روابط عمومي ها كه رسانه ها از دست خواهیم داد.
۷- تهیه متن مصاحبه یا گزارش عملکرد همایش در صورتي كه نماينده رسانه اي در همایش حضور نداشته باشد مي توان آن را برايش ارسال كرد تا در رسانه خود از آن استفاده نمايد.(بعد از همایش) ۸- تعیین فرد مورد نظر يعني مصاحبه شونده همراه با اسم و سمت اشاره شود. (مشخص كردن کارشناس رابط خبرنگاران جهت پاسخگويي به خبرنگاران) همچنین مشخص شدن مكان مصاحبه.
۹− چنانچه حضور حضور تلويزيون و شبكه هاي مختلف در همایش از آفيش شدن خبرنگاران و حضور دوربين تلويزيون با حراست دانشگاه چک شود.
۱۰- آماده کردن فولدرهاي كيف مانند به همراه بروشورها. كاتالوگ ، کنداتور برنامه ها ، كاغذ يادداشت ، خودكار و ...
۱۱- چنانچه همایش مصادف با ناهار باشد تدابير لازم و پيش بيني تعداد و افراد سرويس دهنده و مكان آن را پیش بینی شود.
۱۲- وسايل پذيرايي از قبيل چاي، شيريني ، ميوه و ... قبلاً هماهنگ شده باشد ليكن پذيرايي چايي در زمان مناسب و هنگامي كه دوربين تلويزيون مشغول فيلمبرداري نيست انجام شود.
۱۳- در صورت امکان هدايايي به رسم يادبود كه طرح و آرم همایش بر آن نقش بسته باشد خالي از لطف نيست.
۱۴- از قبل اکانت اینترنت لازم برای خبرنگاران در نظر گرفته شده باشد.
۱۵- در هنگام ورود خبرنگاران آنان را بدرستي به محل همایش راهنمايي كنيد در وروديها و اتاقهاي دانشکده سرگردان نشوند.
۱۶- از خبرنگاران و رسانه هايي كه در انعكاس خبر شما تلاش نموده اند در روزهاي بعد بطور مكتوب يا شفاهي تشكر بشود. (بعد از همایش)
۱۷- انتخاب محل مصاحبه به همراه استند یا بنر برای عکاسی یا فیلمبرداری.
مورد دیگه ای که به ذهنم رسید برقرار نشدن امکان استفاده از اینترنت دانشکده بود. Hex ۳ اکتبر ۲۰۱۶، ساعت ۰۲:۴۹ (IRST)
اضافه کردن صفحه اخبار به زبان انگلیسی به سایت Hex ۳ اکتبر ۲۰۱۶، ساعت ۰۳:۳۹ (IRST)
اینتر فیس سایت دارای یک بهم ریختگی ظاهری هست البته ایننظر شخصی بنده Hex ۳ اکتبر ۲۰۱۶، ساعت ۰۳:۴۳ (IRST)
برای سال بعد برای دعوت از رسانه حداقل ۱ ماه زودتر اقدام انجام بشود Hex ۳ اکتبر ۲۰۱۶، ساعت ۰۳:۴۳ (IRST)
برای حمایت مالی درست کردن یک آدرس بیت کوین چون بعضی از مشارکت کننده های داخلی همچنین بعضی از کسانی که خارج از کشور زندگی می گنند این راه بهترین گزینه و راحترین روش برای کسب حمایت های مالی آنهاست. Hex ۳ اکتبر ۲۰۱۶، ساعت ۰۳:۴۸ (IRST)
در مورد دیر شدن اعلام زمانبندی برنامه تهران هم موافقم که یه مقدار ضعیف عمل شد ولی در این مورد چند تا نکته مطرحه. اول اینکه از ۴۷ ارائهای که ثبت شده بود و تعدادیشون هم لغو کردن تا قبل از sfd با ۴۰ تاشون جلسه حضوری گذاشته شده بود. چیزی که من به ندرت دیدم تو رویدادهای داخل یا حتی خارج کامیونیتی اتفاق بیوفته. خیلی ها همون ابتدای کار وقتی دیدن که برای بررسی ارائشون باید در یک جلسه حضوری شرکت کنن از ثبت کردن ارائشون منصرف شدن و اتفاقن این برای ما خوب شد چون کسی که به دلیل نداشتن وقت یا ... حاضر نیست حتی انقدر به خودش زحمت بده که نیم ساعت در یک جلسه حضوری شرکت کنه پس طبیعتن برای ارائش هم به مقدار کافی وقت نمیذاره و کیفیت ارائش میاد پایین. یه تعدادی هم گفتن به دلیل مسافت و اینا نمیتونن در جلسه شرکت کنن که این افراد رو ما میشناختیم و به صورت تلفنی راجبه موضوع و جزئیات ارائشون هماهنگیها رو انجام دادیم باهاشون. حالا شما ببینین وقتی خیلیا حاضر نیستن برای ارائه خودشون (اگر ارائشون خوب نباشه قبل از sfd آبروی خودشون میره) نیم ساعت وقت صرف کنن که بیان تو یه جلسه ما اشکالاتی که به ذهنمون میرسه رو بهشون بگیم اونوقت از ما چه زمانی برده که ۴۰ تا ارائه رو نشستیم حضوری و غیرحضوری یکی یکی بررسی کردیم و ایرادات رو درآوردیم و به افراد گفتیم اصلاح کنن هدف از این جلسات هم انتخاب از بین ارائهها نبوده. اگر این بود اصلن نیازی نبود خود ارائه دهنده بیاد. ما میرفتیم یه جا ارائه ها رو انتخاب میکردیم و نتیجش رو گزارش میکردیم. دلیل اینکه خود ارائه دهنده حضورش در جلسه الزامی بوده اینه که هدف ما بهبود و ارتقا کیفی محتوای ارائهها بوده و رد شدن ارائه فقط زمانی اتفاق میوفتاده که خود ارائه دهنده قبول کرده که ارائش ایراد داره ولی گفته به دلیل کمبود وقت یا ... نمیتونه یا نمیخواد اون اشکالات رو رفع کنه تا قبل sfd. یعنی عملن بازم خود اون فرد بوده که با دیدن سطح انتظار منصرف شده از ارائش.
خب این روال بدیهیه که خیلی وقت میگیره از ما. صرفن تلفن زدن به ۴۷ نفر آدم و هماهنگ کردن یه ساعت برای جلسه حضوری خودش اصلن کار راحتی نیست و ما برای همه این ماجرا فقط ۳ روز تا sfd زمان داشتیم و خب بدیهیه که تا قبل اون هم نمیشد زمانبندی ها و ... رو مشخص کرد. مخصوصن اینکه خیلی از ارائهدهندهها شرایط خاصی داشتن. مثلن یه نفر میگفت فقط تو یه ساعت خاصی میتونه اونجا باشه و ارائه بده. یه نفر میگفت ارائش رو بندازیم بعد از ظهر. یه سری ارائهها نباید رو هم میوفتاد چون ارائهدهندش یک نفر بود. یه سری ارائهها باید قبل از یه سری کارگاهها برگزار میشدن چون موضوعاتشون در ادامه هم بود و .... و اینکه هفت تا برنامه موازی ارائه یعنی معادل هفت روز برنامه به علاوهی پیچیدگیهایی که توضیح دادم و ما باید تمام ارائههای این هفت روز رو تو سه روز بررسی میکردیم و مهلت میدادیم که اشکالاتش رو برطرف کنن و بررسی میکردیم برطرف کردن یا نه و زمانبندیش رو درمیاوردیم. خب با این شرایط طبیعی بود که نمیشه جدول زمانبندی رو خیلی زود اعلام کرد ولی اون چهل نفری که در جلسات حضوری ما شرکت کرده بودن و افرادی که باهاشون تماس تلفنی گرفته بودیم اطلاع داشتن از وضعیت ارائشون و اینجوری نبود که روز آخر وضعیت ارائشون مشخص شه. خود شرکت کننده ها هم که به محض ثبت شدن ارائهها میتونستن عنوان و توضیحات و اسم ارائه دهنده رو ببینن.
یه سوال میتونه این باشه که چرا وقتی انقدر حجم کار زیاد و سنگین بوده ما گذاشتیم برای سه روز. میتونستیم زودتر این فرایند رو شروع کنیم. حتی اگر یک روز هم زودتر شروع کرده بودیم دو روز قبل sfd جدول زمانبندی در میومد و این فیدبک ها رو هم نمیگرفتیم. اما بحث اولویتبندی بود. بستن فراخوان مقالات برای ما واقعن کار راحتی بود. تا حتی سه چهار روز قبل از زمانی که بستیم و فرایند سنجش علمی رو شروع کردیم هم تعداد ارائههایی که فرستاده بودن انقدر زیاد بود که کل برنامه رو پر کنه و خیلی راحت میشد با حذف یکی از بخش های موازی دو سه روز جلوتر بست فرم رو و اینجوری دو برابر وقت داشتیم برای فرایند سنجش علمی و تعداد ارائه هامون هم یک مقدار کمتر شده بود و برای همین روال بررسیشون راحت تر میشد. حتی اینجوری میشد یک هفته قبل sfd برنامه رو مشخص کرد. ولی بحث اولویت بندی بود. تو اولویت بندی بین مشخص شدن یک روز زودتر برنامه و داشتن یک بخش موازی بیشتر ما دومی رو انتخاب کردیم. چون اولی به نظم برگزاری مربوطه دومی با مهمترین هدف sfd تهران یعنی محتوای خوب و انتشار آزاد اون محتوا مرتبطه.
البته برخلاف دوستان من فکر نمیکنم بقیه هم باید برای این اهداف بیشترین اولویت رو قائل شن و اینکه بحث محتوا و انتشارش مهمترین اهداف sfd تهران هست نه یک «اصل» هست نه sfd بین الملل چنین چیزی گفته. این انتخابی هست که من و دوستانم به عنوان برگزارکننده و افرادی که داریم وقت میذاریم کردیم. اگر کس دیگری داشت وقت میذاشت میتونه به شکل دیگری اینکار رو انجام بده و از نظر من ایرادی هم نداره.
نکته دیگه هم اینه که کلن «چرا دیر شد» تو جایی که کامیونیتی داره کار میکنه نقد درستی نیست. اینکه چرا فلان چیز کیفیتش خوب نبود نقد درستیه. کسی حق نداره بگه چون کار کامیونیتیه و من بابتش از کسی پول نگرفتم حق دارم بیکیفیت کار کنم و مسئولیتی هم ندارم (استدلالی که خیلی شنیدم من!) ولی از طرفی وقتی مجموعهای از ادمها دارن وقت میذارن تا یه کاری رو انجام بدن کسی نمیتونه ازشون نقد کنه و بگه چرا سرعت کار کردنتون کمه و داره دیر میشه نه به این دلیل که اونا پول نمیگیرن و منافع مادی نداره براشون بلکه به این خاطر که تو یه فعالیت واقعن آزاد هر چیزی به محض به وجود آمدن منتشر میشه. اگر برنامهی sfd شب قبل از sfd روی سایت قرار گرفت و منتشر شد به این دلیل بود که تا اون لحظه برنامهی زمانبندی sfd وجود نداشت. در حدی که حتی وقتی میخواستیم برنامه رو ببندیم و زمانبندی ها رو مشخص کنیم صاف رفتیم تو صفحهی مربوطش داخل سایت اینکار رو انجام دادیم بعدن از سایت اسکرین شات و اینا گرفتیم بردیم پرینت کردیم. یا مثلن ارائهها همون موقعی که ثبت میشه میره روی سایت. نتایج بررسی ارائهها به محض اینکه در میاد میره رو سایت. (حتی نمیره رو سایت همون لحظه دراومدن داخل سایت درج میشه.) حالا اگر دیر میره رو سایت به خاطر اینه که دیر مشخص شده نه به این دلیل که یه نفر به هر دلیلی دیر منتشرش کرده و در این شرایط گفتن «چرا دیر شد» معادل «تندتر کار کن» هست و «تندتر کار کن» هم معادل شلاقیه که به اسب میزنن موقع دویدن و این دیدگاه ریشش تو اینه که اون شخص فکر میکنه که این افراد چون منافع مادی نداره براشون نوعی برده هستن و میتونه اینجوری باهاشون حرف بزنه. مسعود ۷ اکتبر ۲۰۱۶، ساعت ۰۹:۲۴ (IRST)
یه حرکت خوبی که امسال زدیم این بود که به جای برگهی آ۴ کاغذهای یه رو سفید آ۴ گذاشتیم تو بستهها درواقع بلیطهای سال پیش رو که پرینت کردیم بعد لازممون نشد که این به نظرم خیلی حرکت فرهنگی خوب و قابل تحسینی بود. مسعود ۲۵ نوامبر ۲۰۱۶، ساعت ۱۵:۲۰ (IRST)