جلسهٔ ۳۰ مرداد ۱۳۹۳

از بنیاد دانش آزاد
(تغییرمسیر از جلسه‌ی ۳۰ مرداد ۱۳۹۳)
پرش به: ناوبری، جستجو
جلسه‌ی ۳۰ مرداد ۱۳۹۳
افراد شرکت‌کننده موضوعات و فعالیت‌های پیشنهادی
امیرحسین گودرزی

موضوعات پیشنهادی:

سعید علیجانی
سیدمحمدمسعود صدرنژاد


دستورجلسه (مطالب مطروحه)

در این جلسه با توجه به مطالب مطرح شده در اساس‌نامه تیم رباتیک آزاد حول محور موضوعات فوق، در مورد چگونگی پیاده‌سازی تیم رباتیک آزاد بحث شد.

جمع‌بندی و تصمیمات اتخاذ شده

نام انتخاب شده برای گروه رباتیک آزاد: لیبرو (Libro) مخفف Libre به معنی آزاد و Robotic

در این جلسه با توجه به توانایی افراد و بررسی لیگ‌های روبوکاپ تصمیم گرفتیم برای شروع کار در لیگ شبیه‌سازی دو بعدی فوتبال فعالیت کنیم. نام گروه رباتیک آزاد لیبرو (Libro) می‌باشد، از این رو تیم شبیه سازی دو بعدی با عنوان Libro2D فعالیت خواهد کرد.

دلیل انتخاب لیگ شبیه‌سازی دو بعدی برای شروع کار:

  • در زمینه‌ی شبیه‌سازی دوبعدی خیلی کار شده، می‌توان از کار گروه‌های قبلی مطالب زیادی یاد گرفت و به دیگران یاد داد، به همین دلیل برای یادگیری شبیه‌سازی دوبعدی ایده‌آل تر است.
  • می‌توانیم حین یادگیری و کار در زمینه‌ی شبیه‌سازی دو بعدی کلی اطلاعات و مستندات ایجاد کرد و اطلاعات پراکنده‌ی موجود را به صورت یک‌پارچه و طبقه‌بندی شده در آورد.
  • به منظور یک پارچه کردن دانش می‌توان از روش علمی تاکسونومی استفاده کرد. در مورد این روش باید بیشتر تحقیق صورت بگیرد.

اعضای کنونی تیم شبیه‌سازی دوبعدی لیبرو: سعید علیجانی، امیرحسین گودرزی

همچنین تصمیم گرفته شد برای اطلاع‌رسانی جلسات از صفحه‌ی جلسات برگزار‌شده بنیاد دانش آزاد استفاده کنیم و در صفحه‌ی رباتیک آزاد تنها لینک جلسات را قرار بدهیم.

  • به دلیل این که جلسات برگزار شده‌ی رباتیک آزاد قسمتی از فعالیت‌های بنیاد دانش آزاد به حساب می‌آید، برای اطلاع‌رسانی از صفحه‌ی اطلاع‌رسانی جلسات بنیاد دانش آزاد استفاده می‌شود. و این که در همه‌ی صفحات ویکی سمت راست قسمت اطلاع‌رسانی، لینک همه‌ی جلسات برگزارشده موجود می‌باشد. از صفحه‌ی جلسات رباتیک آزاد فقط به عنوان آرشیو جلسات رباتیک استفاده می‌کنیم.

روش کار تیم

ایجاد یک چرخه‌ی دانش در گروه

  • هر کس مطلبی را یاد می‌گیرد برای بهتر شدن فعالیت گروه و بهتر یاد گرفتن خودش، به دیگران یاد می‌دهد.
  • علت ایجاد چرخه‌ی دانش این است که این روش بهتر از این است که گروهی محدود از افراد به دیگران آموزش بدهند، در چرخه‌ی دانش هر فردی مطلبی را یاد بگیرد، می‌تواند به دیگران نیز یاد بدهد. همچنین هر فردی اگر نیاز به آموزش داشته باشد می‌تواند از دیگر افراد گروه راهنمایی بگیرد.

کار به صورت ماژولار و قسمت قسمت انجام شود

  • به دلیل گسترگی مبحث رباتیک در قسمت شبیه‌سازی دوبعدی و این که همه‌ی افراد نمی‌توانند همه‌ی توانایی‌های مورد نیاز را داشته باشند، لازم است کار به صورت ماژولار و قسمت قسمت انجام شود. یعنی در لیگ شبیه‌سازی دوبعدی، بر اساس توانایی افراد، کارگروه‌های مختلفی تشکیل شود و هر کدام از این کارگروه‌ها یک بخش از کار شبیه‌سازی را انجام دهند.
  • خود افراد انتخاب می‌کنند که در کدام قسمت پروژه فعالیت کنند.
  • خود افراد تصمیم می‌گیرند که در کدام یک از حوزه‌های دانشی مرتبط با رباتیک فعالیت کنند.
  • جدول و فرم توانایی‌ها در گوگل داکز ایجاد می‌شود و همچنین در صفحه‌ی ترللو این کارگروه‌ها مشخص خواهند شد. دلیل استفاده از جدول این است که خود افراد مشخص کنند که در چه زمینه‌هایی می‌توانند و می‌خواهند فعالیت کنند. و از ترلو برای هماهنگی بین کارگروه‌ها و تصمیم‌گیری و انجام دادن قسمت‌های مختلف پروژه استفاده می‌کنیم.

چگونگی برگزاری جلسات حضوری و داشتن خروجی خوب:

  • می‌توان جلسات را به صورت مجازی برگزار کرد (استفاده از ترلو، استفاده از ویدئو کنفرانس به وسیله‌ی هنگ‌اوت، استفاده از برنامه‌های چت گروهی مانند تلگرام)
  • برای مفید بودن جلسات لازم است که جو غالب جلسات، کار علمی و کار جدی باشد. اگر جو غالب جلسات کار جدی و کار علمی به صورت آزاد باشد افرادی که برای شوخی و ترول‌بازی وارد جلسات می‌شوند نمی‌توانند، باعث اخلال در روند جلسات بشوند
  • برای آزاد بودن فعالیت‌ها در گروه لازم است که جو غالب گروه آزاد باشد.
  • برای این که فعالیت گروه به صورت آزاد صورت می‌گیرد، نمی‌توان برای برگزاری جلسات قوانین محدودکننده تصویب کرد، بلکه برای بهتر شدن جو گروه و داشتن خروجی مناسب لازم است که جو غالب گروه کار جدی و کار علمی باشد.

ابزارهای مورد استفاده‌ی گروه‌های رباتیک آزاد

دلایل:

به دلیل این که فعالیت رباتیک آزاد یکی از فعالیت‌های مربوط به دانش آزاد می‌باشد.

ویکی بنیاد دانش آزاد داری بازدید بالایی است.

دلایل:

به دلیل این که فعالیت رباتیک آزاد یکی از فعالیت‌های مربوط به دانش آزاد می‌باشد.

لیست پستی بنیاد دانش آزاد دارای افراد زیادی می‌باشد، و می‌توان از هم‌فکری افراد مختلف استفاده کرد.

  • صفحه‌ی اصلی رباتیک آزاد: طراحی یک صفحه‌ی جذاب و استفاده از یک ساب‌دامین fsug.ir

ایجاد یک صفحه‌ی اصلی و قرار دادن لینک‌های مرتبط از جمله ویکی و سایر قسمت‌ها

نوشتن یک معرفی کوتاه از رباتیک آزاد و فعالیت‌های گروه‌ها

  • ترلو

برای پروژه‌های مختلف گروه بورد ترلو ایجاد شود.

ترلو تیم شبیه‌سازی دوبعدی لیبرو

فعالیت گروه‌ به دو زبان انگلیسی و فارسی

  • به جهت بین‌المللی کار کردن و معرفی رباتیک آزاد در سطح دنیا لازم است که کنار فعالیت به زبان فارسی به زبان انگلیسی نیز فعالیت کنیم.
  • با این کار می‌توان از دست‌آورد‌های سایر گروه‌های آزاد دنیا در سراسر دنیا استفاده کرد و حتی با گروه‌های خارجی ارتباط برقرار کرد.

لزوم مستندسازی فعالیت‌های انجام شده

  • برای این که افراد جدید بتوانند به راحتی از دانش افراد قبلی استفاده کنند. و این که دانش کسب‌شده در اختیار همه‌ی افراد جامعه قرار بگیرد، لازم است که تمام جلسات و فعالیت‌ها به صورت شفاف و آزاد مستندسازی شود. در اساس‌نامه تیم رباتیک آزاد قسمت چگونگی پیاده‌سازی این موضوع به طور کامل توضیح داده شده است.

کار‌های پیش رو

  • ایجاد یک جدول در ویکی برای بررسی مسابقات پیش روی داخلی و خارجی و مقایسه‌ی آن‌ها

برای معرفی رباتیک آزاد و مشارکت با جامعه لازم است که مسابقات و سمینار‌های مختلف را بررسی کرد. مزیت مسابقات این است که اگر بتوانیم تیم خوبی ایجاد کنیم و در به طور مثال قسمت شبیه‌سازی دوبعدی برنامه‌ی خوبی با روش آزاد بنویسیم می‌توانیم می‌توانیم افراد بیشتری را با رباتیک آزاد آشنا کنیم و همچنین دانشی کسب شده را به افراد بیشتری انتقال بدهیم. همچنین باید در جدولی که تهیه می‌کنیم مسابقات از نظر آزاد بودن و سطح کیفت . میزان مشارکت افراد بررسی شوند.

  • پیدا کردن مسابقاتی که در سطح دنیا به صورت ریموت (از راه دور) برگزار می‌شود.

به دلیل هزینه‌هایی که مسابقات حضوری دارند، می‌توانیم در به راحتی در خیلی از مسابقات از راه دور که ممکن است در کشور‌های مختلف برگزار شود شرکت کنیم.

  • تحقیق راجع به فعالیت‌هایی که در سطح دنیا در زمینه‌ی رباتیک آزاد (قبل از ما) صورت گرفته است.

ممکن است پیش ازما در کشور‌های مختلف فعالیتی مشابه با فعالیت رباتیک آزاد صورت گرفته باشد. می‌توانیم از دانش و تجربیات گروه‌های قبلی استفاده کرد.

  • نوشتن پروپوزال بر اساس اساس‌نامه‌ی رباتیک آزاد به جهت جذب اسپانسر

جذب اسپانسر باعث پیشرفت کار و گسترش فعالیت‌ها می‌شود، هنگامی که مستندات خوبی در گروه ایجاد شد، می‌توان سراغ جذب اسپانسر رفت.

منابع آموزشی

  • لازم نیست که به افراد گفته شود، فلان مطلب را از فلان جا یاد بگیرید.

در جلسه به این نتیجه رسیدیم که لزومی ندارد گه به افراد بگوییم و یا به افراد لیست منابع آموزشی بدهیم، بلکه به افرادی که قصد یادگیری دارند:

  1. اگر مطلب را بلد باشیم به دیگران هم یاد می‌دهیم.
  2. برای یادگیری به افراد منابع موجود را معرفی می‌کنیم.
  • بهتر است که در ابتدا از توانایی‌های مختلف افراد برای پروژه‌های رباتیک آزاد استفاده کنیم و در حین کار خود افراد بر اساس نیاز خود و پروژه دانش خود را با استفاده از روشی مناسب افزایش دهند.
  • لازم نیست همه‌ی افراد، همه‌ی حوزه‌های دانشی مرتبط با رباتیک را یاد بگیرند، بلکه کار بین کارگروه‌های مختلف تقسیم می‌شود.

توانایی و نیاز افراد

در این قسمت برای بررسی نیاز گروه به افراد تصمیم گرفته شد که یک جدول از توانایی افراد و یک جدول برای تایین میزان کاری که می‌خواهند انجام بدهند تشکیل بدهیم و بر اساس آن جلو برویم.

فیلد‌های جدول در آغاز کار بر اساس حوزه‌های دانشی مرتبط با شبیه‌سازی دوبعدی فوتبال می‌باشد.

  • آشنایی با گنو/لینوکس: رابطه‌ی کاربری گرافیکی، رابطه‌ی کاربری کامندلاین، شل اسکریپت، مفاهیم شبکه و ssh ، نوشتن makefile ، نصب و کامپایل کردن سورس
  • برنامه‌نویسی: مفایهم ابتدایی برنامه‌نویسی، توانایی نوشتن برنامه به زبان سی، توانایی نوشتن برنامه به زبان سی‌پلاس‌پلاس، توانایی برنامه نویسی با زبان‌ها سطح بالا مانند پایتون، تحلیل کد، آشنایی با ساختمان‌های داده
  • ریاضیات مرتبط با رباتیک:ریاضیات گسسته، هندسه‌ی مقدماتی، هندسه‌ی محاسباتی، آمار، احتمالات، محاسبات، طراحی و تحلیل الگوریتم
  • هوش مصنوعی:آشنایی با هوش مصنوعی، آشنایی با الگوریتم‌های هوش مصنوعی( الگوریتم ژنتیک، شبکه‌های عصبی و ...)، منطق فازی، طراحی الگوریتم‌های هوشمند

نکته‌ی ۱: حوزه‌های دانشی نوشته شده به طور کامل نوشته نشده است.

نکته‌ی ۲: لازم نیست که افراد در تمام حوزه‌های دانشی بالا مهارت داشته باشند، بلکه پروژه به صورت ماژولار انجام می‌شود، و هر فرد با توجه به توانایی خود می‌تواند به یکی از قسمت‌های پروژه اضافه شود

نکته‌ی ۳: دلایل نیاز به این تخصص‌ها به طور دقیق در صفحه‌ی ترلو تیم شبیه‌سازی لیبرو نوشته می‌شود، و بعد از به طور کامل یک صفحه‌ی ویکی برای آن درست می‌کنیم.

در این قسمت از سه نوع جدول استفاده می‌کنم

  • جدول میزان دانش افراد( بر اساس موارد مطرح شده در قسمت بالا و به صورت ریز)

دلیل استفاده از این جدول این است که مشخص شود هر فرد در چه زمینه‌هایی تخصص دارد. در این جدول افراد میزان دانش خود را به صورت کیفی تعیین می‌کنند. پنج سطح مورد نظر:

سطح ۱: فقط اسم این موضوع را شنیده ام و نیاز به یادگیری دارم.

سطح ۲:مطالبی جزئی در باره‌ی این موضوع می‌دانم.

سطح ۳: این موضوع را بلد هستم ولی کار نکرده‌ام.

سطح ۴: این موضوع را بلد هستم و در این مورد کار کرده‌ام.

سطح ۵: این موضوع را خیلی عالی بلد هستم و می‌توانم به خوبی به دیگران یاد بدهم.

  • جدول میزان سرمایه‌ی دانشی افراد ( در این قسمت افراد مشخص می‌کنند تا چه میزان می‌خواهند در قسمت مربوطه مشارکت داشته باشند.

در این جدول به صورت کیفی تعیین می شود افراد چه میزان از نطر زمانی و هزینه کردن و سایر موارد می‌خواهند برای گروه کار کنند. به دلیل مشخص شدن میزان فعالیتی که افراد می‌خواهند در گروه انجام دهند.

  • جدول کار‌های جانبی ( مانند طراحی لوگو، طراحی سایت و غیره)

افرادی که کار رباتیک نمی‌کنند در کنار افراد رباتیک‌کار می‌توانند فعالیت‌هایی از قبیل طراحی سایت و کارهای گرافیکی گروه را انجام دهند. به دلیل این‌ که یک گروه غیر از نیازهای تخصصی به انجام کار‌های جانبی نیز نیاز دارد. که برای مشخص شدن این فعالیت‌ها یک جدول ایجاد می‌شود.

نظر افراد شرکت‌کننده در جلسه

به نظر من هدف فعالیت در زمینه‌ی رباتیک آزاد شرکت در مسابقات نیست، بلکه از مسابقات باید به عنوان منبعی برای افزایش دانش استفاده کرد. هدف اصلی فعالیت‌های رباتیک آزاد ایجاد یک بستر از دانش آزاد در زمینه‌ی رباتیک می‌باشد، از این رو می‌توان پروژه‌هایی را در جهت افزایش دانش رباتیک و هوش مصنوعی تعریف کرد و انجام داد. لیگ‌های شبیه‌ساز یکی از ابزارهایی است که به وسیله‌ی آن می‌توان دانش خود را در قسمت هوش مصنوعی افزایش داد و مطالب این دانش به صورت آزاد در اختیار جامعه قرار داد.

نکته‌ی بعدی این که خیلی از مسابقات ماهیت انحصاری دارند، یعنی برای کشف استعدادهای دانش رباتیک توسط گروه‌های انحصاری ایجاد شده‌اند. به این صورت که بعد از مسابقه خیلی از افراد جذب این گروه‌های انحصاری می‌شوند، شرکت در این مسابقات یعنی فاصله گرفتن از مفهوم آزادی که در دانش آزاد مطرح است.

در مورد رباتیک آزاد این مطلب ضروری است که پروژه‌ای انجام می‌شود که نیاز افراد گروه و جامعه‌‌ی رباتیک آزاد باشد. روبات‌ها و شبیه‌سازهای فوتبالیست نیاز افراد و جامعه از تشکیل رباتیک نیست، و فقط جنبه‌ی تحقیقاتی و آموزشی دارد. خیلی از پروژه‌های دیگر را می‌توان انجام داد که بر اساس نیاز جامعه باشد از جمله پروژه‌ی یادگیری ماشین برای کار‌های روزمره. می‌توان در این مورد جلسه گذاشت تا در این باره ایده‌هایی مطرح شود.

نکته‌ی آخر این که من قصد شرکت در خیلی از مسابقات را ندارم و پروژه‌ی شبیه‌سازی دو بعدی فوتبال برای من جنبه‌ی آموزشی( آموزش به دیگران) و تحقیقاتی (بالا بردن دانش هوش مصنوعی) را دارد.

ↄ⃝ سعید علیجانی ‏۲۵ اوت ۲۰۱۴، ساعت ۰۱:۴۶ (EDT)

به جز بحث آزادی منم فک میکنم شرکت در یک مسابقه به عنوان یک هدف، خیلی هدف چیپ و سطح پایینیه. آدم باید با خودش رقابت کنه و ببینه چه دستاوردی داشته. ارزش کار آدم به دستاوردشه نه به اینکه از چند نفر جلو زده. ولی در این مسابقات هدف صرفن جلو زدن از یه عده دیگست و صورت مسئله در لول "جلو زدن تو چی؟" مطرح نیست. من فک میکنم مسابقات به عنوان یک هدف خیلی چیپه ولی برای اینکه آدم دانش و مهارت‌هاش رو محک بزنه و خودش رو با یه سری چلنج درگیر کنه، روش خوبیه.

وجدان Ⓐزاد  مسعود  ‏۲۸ اوت ۲۰۱۴، ساعت ۰۷:۳۵ (EDT)

جستارهای وابسته