بحث:تعریف دانش آزاد

از بنیاد دانش آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو

به نظر میاد اولین بحثی که باید خیلی روش کار کنیم، در مورد «تعریف دانش آزاد» باشه.

برای تعریف دانش آزاد، لازمه تعریف روشنی هر یک از مفاهیم زیر و ارتباط اون‌ها با هم داشته باشیم

  1. آزادی
  2. دانش
  3. آگاهی: آیا دانش و آگاهی مترادف یکدیگرند؟
  4. علم: درکی که مطابق با واقع باشد. دانشی که بیانگر حقیقتی‌ست. حقیقتی وجود دارد (عالم واقع) و قرار است که انسان به این حقیقت برسد. علم، نورى است كه خداوند به قلب هر كس كه بخواهد مى افكند. در این تعریف علم به خودی خود، مطلوب است، چون نور است. بررسی عالم و انسان و هستی.
  5. ساینس: علم تجربی. فرانسیس بیکن: علم همان قدرت است.
  6. معرفت
Yeenghelabi (بحث) ‏۴ اکتبر ۲۰۱۴، ساعت ۲۳:۲۶ (EDT)
نکته‌ای که وجود داره، بعضی از لغت‌های بالا معنی یکدیگر در زبان‌های مختلف هستن یا کلا در یک زبان دیگر کاربرد دارند مثلا دانش، فارسی و علم، عربی و ساینس، انگلیسی است.
در زبان انگلیسی این لغات وجود دارد:
  1. Knowledge = مترادف دانش آورده می‌شود.
  2. Science = مترادف علم آورده می‌شود.
من فکر می‌کنم حداقل یک تعریف برای دانش و علم وجود داره ولی «آگاهی» و «معرفت» رو باید براش تعریف پیدا کنیم.
معرفت به دو معنای «شناخت» و «دانش» آورده شده است.
  1. Cognition = شناخت
  2. Knowledge = دانش
Yeenghelabi (بحث) ‏۴ اکتبر ۲۰۱۴، ساعت ۲۳:۲۶ (EDT)

منابع بیشتر:

  • معرفت (Wisdom) : توانایی فکر و عمل با استفاده از دانش و تجربه و ... [۱]
  • آگاهی (Awareness): توانایی درک و احساس موجودیت ها و ... [۲]

Msjavan (بحث)


سؤال: «دانش» ساخت ابزار، با «علم» چه ارتباطی دارد؟

Yeenghelabi (بحث) ‏۴ اکتبر ۲۰۱۴، ساعت ۲۳:۲۶ (EDT) فکر می‌‌کنم در Science توضیح خوبی داده شده، مخصوصا در قسمت تاریخچه و کاربرد فعلی. Yeenghelabi (بحث) ‏۴ اکتبر ۲۰۱۴، ساعت ۲۳:۲۶ (EDT)

سؤال: «دانش» در ترکیب «دانش آزاد» معطوف به کدام یک از مفاهیم بالاست؟ با توجه به اینکه مفهوم «دانش آزاد» به طور عملی در «نرم‌افزار آزاد» نمود پیدا کرده است. شاید بتوان گفت که منظور از «دانش» در «دانش آزاد»، دانش مربوط به ساخت ابزار باشد (ساینس و علم تجربی).

Yeenghelabi (بحث) ‏۴ اکتبر ۲۰۱۴، ساعت ۲۳:۲۶ (EDT) مخالفم. همزمانی دو پدیده، دلیل ارتباط آن دو نمی‌شود. نمود دانش آزاد در عصر حاضر، از مشاهدهٔ نرم‌افزار آزاد بوده است ولی این دلیل محدود کردن «دانش» به «دانش ساخت ابزار» نمی‌شود. چرا که لزوم آزاد بودن دانش، از دانشی فراتر از دانش ساخت ابزار، ثابت می‌شود. شاید بتوان گفت نرم‌افزار آزاد، لزوم آزادی دانش را به ما نشان داده است (اثبات نکرده است) و نه همهٔ اثرات آزادی دانش را. Yeenghelabi (بحث) ‏۴ اکتبر ۲۰۱۴، ساعت ۲۳:۲۶ (EDT)
--Khajavi (بحث) ‏۶ اکتبر ۲۰۱۴، ساعت ۱۴:۴۱ (EDT) من این تقسیم‌بندی رو به این خاطر انجام دادم که به این نتیجه رسیدم که همهٔ اقسام دانش در همهٔ حالات نمی‌تونه آزاد باشه. برای مثال اگر بخواهیم «دانش» را کلیهٔ اموری که با قوهٔ ادراک انسان در ارتباط است را در نظر بگیریم، در این صورت «راز» از دانش‌هایی‌ست که نباید آزاد باشد. یا مثلاً مدیر خانواده، نباید اعضای خانواده را از بعضی مسائل حساس آگاه کند، چرا که آگاهی اعضای خانواده از آن مسائل همانا و بی‌نظمی و از هم گسیختگی خانواده همانا. --Khajavi (بحث) ‏۶ اکتبر ۲۰۱۴، ساعت ۱۴:۴۱ (EDT)
Yeenghelabi (بحث) ‏۶ اکتبر ۲۰۱۴، ساعت ۱۵:۰۵ (EDT) خب اینجوری اگر در نظر بگیریم که کار خیلی سخت میشه. اون‌وقت باید بیایم و یه پارامتر اضافه کنیم که اگر دانش برای کسی ضرر نداشت که در اون صورت ۲ تا پارامتر دیگه اضافه میشه. اول چه کسی می‌تونه تعیین کنه که چی، برای کی، ضرر داره و دوم اینکه حد این ضرر کجاست. اینجوری تمام دانش‌ها انحصاری می‌شن چون هر فردی می‌تونه ادعا کنه که انتشار فلان دانش برای من ضرر داره. راز هم که یعنی دانش پنهان. اون‌وقت هر کی میاد و میگه دانش من راز منه و هیچ‌کس حق نداره راز من رو منتشر کنه.
من فکر می‌کنم بهتر یه تعریف دورتر از دانش داشته باشیم. حالا این تعریف چی می‌تونه باشه رو نمی‌دونم ولی این رو می‌دونم که همه‌مون تا حد زیادی می‌دونیم وقتی از آزادی دانش حرف می‌زنیم منظورمون آزاد بودن چه دانش‌هایی است
طبق یک تعریف، دانش یعنی الگوهایی برای تحلیل اطلاعات. اگر این تعریف رو برای دانش در نظر بگیریم، فکر می‌کنم سوءبرداشت کمتری داشته باشیم اما با این تعریف پنهان‌سازی اطلاعات و داده‌ها توجیه میشه که خیلی مطلوب نیست Yeenghelabi (بحث) ‏۶ اکتبر ۲۰۱۴، ساعت ۱۵:۰۵ (EDT)

سؤال: هویت علم به چیست؟

  1. به روش: علم تجربی و غیر تجربی

نکتهٔ بعد سر ترکیب «دانش آزاد»‌است، اضافه کردن قید آزاد به دانش، نشان‌دهندهٔ این است که ممکن است دانشی آزاد نباشد که ما آن دانش را انحصاری می‌نامیم.

Yeenghelabi (بحث) ‏۴ اکتبر ۲۰۱۴، ساعت ۲۳:۲۶ (EDT) بهتر است این نکته نیز مد نظر قرار بگیرد که «دانش آزاد» تنها به معنی آزادی خود دانش نیست و دسترسی آزاد به دانش (تلاش برای گسترش دامنهٔ دسترسی به دانش و افزایش دسترسی به دانش‌های ارزشمند و افزایش سرعت و راحتی درسترسی به دانش) و «تولید آزاد دانش» نیز در آن نهفته است. حتی در تعریف دقیق‌تر می‌توان اینگونه عنوان کرد که دانش به خودی‌خود قابل انحصار یا آزادی نیست و این دسترسی به آن و روش تولید آن است که آزادی یا انحصار دانش را معنی می‌کند. Yeenghelabi (بحث) ‏۴ اکتبر ۲۰۱۴، ساعت ۲۳:۲۶ (EDT)

سوال: آیا دانش آزاد روشی برای رفتار با «دانش»، «علم»، «معرفت» و «آگاهی» است یا عنوانی جداگانه است؟

Yeenghelabi (بحث) ‏۴ اکتبر ۲۰۱۴، ساعت ۲۳:۳۲ (EDT) به نظر من «دانش آزاد» رو می‌شه به عنوان یک قانون در برخورد با عناوین بالا در نظر گرفت. Yeenghelabi (بحث) ‏۴ اکتبر ۲۰۱۴، ساعت ۲۳:۳۲ (EDT)