جلسهٔ ۲۸ آبان ۱۳۹۳

از بنیاد دانش آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو
جلسهٔ ۲۸ آبان ۱۳۹۳
افراد شرکت‌کننده موضوعات و فعالیت‌های پیشنهادی
سعید علیجانی

موضوعات پیشنهادی:

عباس معاذاللهی
یه‌انقلابی

دستورجلسه (مطالب مطروحه)

پیش‌نویس موضوع اول:

تهیهٔ محتوایی کوتاه و آماده برای افراد جدید

مقدمات این موضوع در جلسهٔ ۹ مهر ۱۳۹۳ بررسی شد اما هنوز بحث‌ها جمع‌بندی نشده و در این مورد تصمیمی گرفته نشده و روال تهیهٔ محتوا مشخص نشده‌است. این موضوع در جلسات قبلی نیز پیشنهاد شد که به علت تعدد موضوع، فرصت بررسی این موضوع را نداشتیم. در جلسهٔ ۹ مهر، موضوع به این جا رسید که، در مورد ویژگی‌های محتوا بحث کردیم، در مورد روند تهیه‌ٔ محتوا نیز نظراتی ارائه شد. و راه‌کارهایی برای شروع کار ارائه شد.

پیشنهاد می‌دهم در جلسهٔ پیش‌رو در راستای مباحث پیشین، موارد زیر بررسی شود:

  • محتوایی که قرار است تهیه شود، چگونه باشد. در این مورد می‌توان از مستندات قبلی استفاده کرد. بهتر است طبق روال کار یک-مستندات قبلی تکمیل شود و دو-از مستندات فعلی و تهیه‌شده و تکمیل‌شده در تهیهٔ محتوای کوتاه و آماده استفاده کنیم. نکتهٔ مهم در چگونگی محتوای کوتاه و آماده برای مخاطبین این است که چه بخش‌هایی از مستندات نوشته‌شده در این محتوا قرار بگیرد که مخاطب به سادگی با مفاهیم دانش آزاد آشنا شود.

نکتهٔ مهم: محتوای دانش آزاد به سادگی قابل درک است اما انتقال آن به مخاطب عام دشوار است. در این مورد می‌توان از جنبش نرم‌افزار آزاد نام برد که هنوز بعد از گذشت سال‌ها در انتقال محتوای فلسفی (چرایی نرم‌افزار آزاد) برای عوام چندان موفق نبوده. به طور مثال اکثر افراد نام سیستم‌عامل گنو/لینوکس را به درستی نمی‌دانند و یا نرم‌افزار آزاد را صرفن نرم‌افزار مجانی می‌دانند. و افرادی نظیر استالمن هر روزه در ویدئو‌های خود این موارد را تکرار می‌کنند. با این حال جنبش نرم‌افزار آزاد محتوایی آماده و کوتاه به جهت ارائه به مخاطبین دارد که خود ما هم برای معرفی نرم‌افزار آزاد از این محتوا استفاده می‌کنیم. (بررسی این که «چرا جنبش نرم‌افزار آزاد با وجود داشتن محتوای کوتاه و آماده به طور کامل در انتقال مفاهیم برای عموم مردم موفق نبوده؟» در کنار آماده‌سازی محتوای مشابه، نیز لازم است.)

  • در مورد محتوای مورد نظر بهتر است که محتوایی جامع و کوتاه آماده کنیم تحت عنوان «دانش آزاد چیست؟». محتوای «دانش آزاد چیست؟» به صورت پراکنده و ناقص در ویکی موجود می‌باشد، در این مورد کاری که لازم است انجام شود، جمع‌بندی این موضوع در حد مخاطب عام می‌باشد. به صورت کلی محتوایی که پیش‌نیاز سایر محتواها باشد و مانند جنبش نرم‌افزار آزاد هر کسی خواست دانش آزاد را معرفی کند از همین محتوا بهره بگیرد. (فعالیت اول: جمع‌بندی موضوعات بنیادین برای مخاطب عام، فعالیت دوم: ساده‌سازی مفاهیم در حد مخاطب عام).
  • حدسی در این مورد: اگر به افراد فعال دانش آزاد بگوییم مقاله‌ای دوصفحه‌ای در مورد دانش آزاد بنویسید، چند مقاله تهیه می‌شود که با یکدیگر تفاوت دارد. علت این موضوع اختلاف نظر اساسی در دانش آزاد نیست بلکه علت این است که هر کدام از افراد از دیدگاه و دغدغه‌های خود دانش آزاد را بررسی کرده و مجموع این دیدگاه‌ها و دغدغه‌ها می‌تواند محتوایی کامل و دقیق باشد. تنها کاری که لازم است انجام شود این است که این محتوا‌ها آماده و یک‌پارچه شود. البته بخشی از این دغدغه‌ها و دیدگاه‌ها نوشته شده.


  • تفاوت دیگر دانش آزاد با جنبش نرم‌افزار آزاد این است که دانش آزاد به صورت کلی در مورد همهٔ زمینه‌‌های دانش، آزادی دانش و آگاهی صحبت می‌کند اما جنبش نرم‌افزار آزاد در مورد آزادی دانش در مورد نرم‌افزار صحبت می‌کند. همین کار ما را سخت‌تر می‌کند. یکی از راهکار‌های ارائه شده در جلسهٔ قبلی این بود که نقطهٔ اشتراک بین اقشار مختلف جامعه و دانش آزاد پیدا کنیم، یعنی دغدغهٔ افراد با تفکرات مختلف چیست؟

توانایی و میزان انتقال مفاهیم دانش آزاد بسیار مهم می‌باشد.در این مورد لازم است با دقت و حساسیت بیشتری کار شود تا مانند جنبش نرم‌افزار آزاد در مفاهیم دانش آزاد کج‌فهمی‌های همیشگی وارد نشود.

این مواردی بود که نوشتم، سوال اساسی حین بررسی این موارد این است که از کجا شروع کنیم؟ (خود من هم هنوز پاسخ مشخص و دقیقی به این سوال ندارم ولی به نظرم با بررسی موارد بالا می‌توان به نقطهٔ شروع دست پیدا کنیم)

هدف اصلی تشکیل این جلسه ترسیم نقشهٔ راه برای تهیهٔ این محتوا می‌باشد (موارد نوشته‌شده جز این نقشهٔ راه می‌باشد). برای این کار پیشنهاد می‌کنم که به همراه این پیش‌نویس موارد مطرح‌شده در جلسهٔ ۹ مهر ۱۳۹۳ نیز مطالعه شود

مواردی که بعد از جمع‌بندی بالا لازم است بررسی شود:

یک- از موارد اساسی بعد از آماده شدن محتوا این است که محتوا با چه فرمت، قالب و شیوه‌ای (به صورت کلی) ارائه شود. دو- بهتر است در آخر کار بزار‌های انتقال محتوا بررسی شوند.

ↄ⃝ سعید علیجانی ‏۱۸ نوامبر ۲۰۱۴، ساعت ۰۶:۵۷ (EST)

نکات جلسه:

  • دانش آزاد، یک متد جدید برای توسعه می‌باشد.، بررسی این نوع نگاه یک نقطهٔ عطف برای مخاطبان جدید است.
  • دانش آزاد یک سیستم اجتماعی متفاوت می‌باشد. لازم است اثبات کنیم، روابط در این اجتماع بر اساس نفع رساندن به یکدیگر برای کسب منفعت بیشتر خود افراد (نفع شخصی افراد) می‌باشد.
  • اعتماد افراد در سیستم‌های آزاد و انحصاری بررسی شود.
  • سه نکته:
  1. صداقت در انجام کار در پروژه‌های انحصاری کم‌تر است.
  2. برای افزایش صداقت سیستم انحصاری عدم اطمیان وارد می‌کند.
  3. در شرکت‌های اداری، افراد دنبال زیرآب‌زنی می‌باشد.
  • راه‌کار برای نفع جامعه (کاهش هزینه) این است که از سیستم مشارکتی حمایت کند.
  • لازم است برای افرادی که سطح آگاهی و ثروت پایینی دارند صحبت کنیم.
  • بقای سیستم انحصاری (سیستم هرمی) از افراد سیستم در روش سیستم هرمی مهم‌تر است.
  • در روش دانش آزاد همه برابر هستند.
  • به طور معمول افراد دانش کسب می‌کنند، تا ارزش اجتماعی و اقتصادی پیدا کنند.
  • برای افراد مستضعفی لازم است صحبت شود که نسبت به سیستم انحصاری آگاهی ندارد.
  • جواب دادن به این معضل که عدالت اجتماعی از طریق سیستم انحصاری ممکن نیست
  • در سیستم انحصاری، فرد پایین دوست دارد که جای فرد بالادست باشد. به علت این که فرد بالادست، آزاد است هر کاری را که دوست دارد انجام دهد. طرف لازم است برای رهایی از این مشکل در لحظه کاری را که دوست دارد انجام دهد.
  • در لحظه زندگی کنیم. یعنی سیستم آموزشی به صورت R&D باشد. یعنی در لحظه هر چیز را یاد می‌گیریم، پیاده‌سازی کنیم. همچنین سیستم اقتصادی و اجتماعی همین‌گونه باشد.
  • همچنین آموزش دانش برای منفعت دانش‌آموز باشد.
  • دو نقطهٔ عطف بین دانش آزاد و مخاطب
  1. لذت کار گروهی
  2. لذت مطالعهٔ جمعی

چرا در سیستم آموزشی معمول امتحان‌ها گروهی نیست؟ چرا برای ارزیابی از کار گروهی استفاده نمی‌شود.

جمع‌بندی و تصمیمات اتخاذ شده

نظر افراد شرکت‌کننده در جلسه

جستارهای وابسته