هوش مصنوعی آزاد:فهرست سرفصلها
یک فهرست همراه با توضیحات از زمینهها و سرفصلهای هوش مصنوعی، اولین گام برای فعالیت آزاد در زمینهی هوش مصنوعی میباشد. نکتهای که این فهرست دارد این است که ترتیب آن بر اساس اهمیت و یا پیشنیاز بودن سرفصلها نیست، بلکه بر اساس حرف الفبا مرتب شده است. نکتهی دیگر این است که لازم نیست برای فعالیت در پروژهای هر فرد تمام این سرفصلها را یاد بگیرد، بلکه بر اساس نیاز افراد و پروژه، افراد مختلفی دارای تواناییهای گوناگون (سرفصلهایی که این جا نوشته شده) پروژه را پیش میبرند.
محتویات
- ۱ استدلال خودکار
- ۲ الگوریتمهای تکاملی
- ۳ الگوریتمهای جست و جو
- ۴ الگوریتمهای ژنتیک
- ۵ شبکهٔ عصبی مصنوعی
- ۶ بینایی ماشین
- ۷ پایگاه دانش
- ۸ پردازش تصویر
- ۹ پردازش زبان طبیعی
- ۱۰ پردازش صوت
- ۱۱ پیادهسازی سختافزاری هوش مصنوعی
- ۱۲ تشخیص گفتار
- ۱۳ دادهکاوی
- ۱۴ زبانهای برنامهنویسی هوش مصنوعی
- ۱۵ سیستمهای خبره
- ۱۶ شناسایی الگو
- ۱۷ کاربرد هوش مصنوعی در رباتیک
- ۱۸ مفاهیم اولیهٔ هوش مصنوعی
- ۱۹ منطق فازی
- ۲۰ هوش محاسباتی
- ۲۱ یادگیری ماشین
- ۲۲ جستارهای وابسته
استدلال خودکار
الگوریتمهای تکاملی
الگوریتمهای جست و جو
الگوریتمهای ژنتیک
شبکهٔ عصبی مصنوعی
شبکههای عصبی مصنوعی (Artificial Neural Network - ANN) یا به زبان سادهتر شبکههای عصبی سیستمها و روشهای محاسباتی نوینی هستند برای یادگیری ماشینی، نمایش دانش، و در انتها اعمال دانش به دست آمده در جهت بیشبینی پاسخهای خروجی از سامانههای پیچیده. ایدهٔ اصلی این گونه شبکهها (تا حدودی) الهامگرفته از شیوهٔ کارکرد سیستم عصبی زیستی، برای پردازش دادهها، و اطلاعات به منظور یادگیری و ایجاد دانش قرار دارد. عنصر کلیدی این ایده، ایجاد ساختارهایی جدید برای سامانهٔ پردازش اطلاعات است.
توضیحات بیشتر در هوش مصنوعی آزاد:شبکهٔ عصبی مصنوعی
بینایی ماشین
پایگاه دانش
پردازش تصویر
پردازش زبان طبیعی
پردازش صوت
پیادهسازی سختافزاری هوش مصنوعی
تشخیص گفتار
دادهکاوی
زبانهای برنامهنویسی هوش مصنوعی
سیستمهای خبره
شناسایی الگو
کاربرد هوش مصنوعی در رباتیک
مفاهیم اولیهٔ هوش مصنوعی
هوش مصنوعی یا هوش ماشینی را باید عرصهٔ پهناور تلاقی و ملاقات بسیاری از دانشها، علوم، و فنون قدیم و جدید دانست. ریشهها و ایدههای اصلی آن را باید در فلسفه، زبانشناسی، ریاضیات، روانشناسی، نورولوژی، و فیزیولوژی جستجو کرد و کاربردهای گوناگون و فراوانی در علوم رایانه، علوم مهندسی، علوم زیستشناسی و پزشکی، علوم ارتباطات و بسیاری از علوم دیگر دارد.
هوش مصنوعی به سیستمهایی گفته میشود که میتواند واکنشهایی مشابه رفتارهای هوشمند انسانی از جمله درک شرایط پیچیده، شبیه سازی فرایندهای تفکری و شیوههای استدلالی انسانی و پاسخ موفق به آنها، یادگیری و توانایی کسب دانش و استدلال برای حل مسایل را داشته باشند.
در نهایت میتوان هوش مصنوعی را این گونه تعریف کرد:«هوش مصنوعی عبارت است از مطالعه این که چگونه کامپیوترها را میتوان وادار به کارهایی کرد که در حال حاضر انسانها آنها را صحیح یا بهتر انجام میدهند»
توضیحات بیشتر در سرفصل هوش مصنوعی آزاد:مفاهیم اولیه
منطق فازی
منطق فازی (به انگلیسی: fuzzy logic) اولین بار در پی تنظیم نظریهٔ مجموعههای فازی به وسیلهٔ پروفسور لطفی زاده (۱۹۶۵ م) در صحنهٔ محاسبات نو ظاهر شد. واژه ی fuzzy به معنای غیر دقیق، ناواضح و مبهم (شناور) است.
کاربرد این مبحث در علوم نرمافزاری را میتوان به طور ساده اینگونه تعریف کرد: منطق فازی از منطق ارزشهای "صفر و یک" نرمافزارهای کلاسیک فراتر رفته و درگاهی جدید برای دنیای علوم نرمافزاری و رایانهها میگشاید، زیرا فضای شناور و نامحدود بین اعداد صفر و یک را نیز در منطق و استدلالهای خود به کار میگیرد. منطق فازی از فضای بین دو ارزش "برویم" یا "نرویم"، ارزش های جدید "شاید برویم" یا "میرویم اگر" یا حتی "احتمال دارد برویم" را استخراج کرده و به کار میگیرد. بدین ترتیب به عنوان مثال مدیر بانک پس از بررسی رایانهای بیلان اقتصادی یک بازرگان میتواند فراتر از منطق "وام میدهیم" یا "وام نمیدهیم" رفته و بگوید: "وام میدهیم اگر ...
هدف اصلی آنست که تا حد امکان، رایانهها بتوانند مسائل و مشکلات بسیار پیچیده ی علمی را با همان سهولت و شیوایی بررسی و حل و فصل کنند که ذهن انسان قادر به ادراک و اخذ تصمیمات سریع و مناسب است.
"آیندهنگری" نرمافزارها جهت جلوگیری از هنگ کردن سرورها، کنترل موتورهای جستجوگر در اینترنت، سیستمهای نرمافزاری ترجمه، رباتیک و هوش مصنوعی، بررسی احتمال برداشتهای سرندیپیتی، مهندسی پزشکی از جمله آسیب شناسی یا هدایت و کنترل تاسیسات سی تی اسکن، سی سی یو و آی سی یو، دستگاه ضربانساز قلب. [ویکیپدیا]
توضیحات بیشتر در سرفصل منطق فازی