پروژه معرفی‌نامه دانش آزاد

از بنیاد دانش آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو

به صفحهٔ پروژه تهیه معرفی‌نامه بنیاد دانش آزاد خوش آمدید.

ویژگی‌های معرفی‌نامه کنونی

  • تعداد موضوعات معرفی‌نامهٔ فعلی بسیار زیاد است و طبق تجربهٔ جلسات گذشته به جای کامل شدن محتوای آن‌ها افزایش تعداد موضوعات باعث بزرگ‌تر شدن معرفی‌نامه و در نتیجه افزایش نواقص آن می‌شود.
  • طبق سیاستی که بنیاد از ابتدای شکل‌گیری معرفی‌نامه داشت، این مستند کامل‌ترین مستند موجود در بنیاد برای معرفی دانش آزاد و فعالیت‌های بنیاد می‌باشد. در نتیجه به خاطر حجم بالای مطالبی که در آن پوشش داده می‌شود، این مستند برای ارائه به مخاطب تازه‌وارد مناسب نیست و ما در حال حاضر به یک مستند برای ارائه به مخاطب تازه‌وارد نیاز داریم برای همین بهتر است معرفی‌نامه کوتاه باشد و مخاطب درصورت تمایل برای کسب اطلاعات عمیق‌تر به پیوست‌های آن مراجعه کند.
  • با توجه به زمان زیادی که برای تحقیق پیرامون موضوعات مختلف و تکمیل معرفی‌نامه لازم است گذاشته شود ماژولار کردن آن باعث می‌شود کلیت موضوعات مورد نیاز برای بررسی مشخص باشد و یک دید کلی از کلیات دانش آزاد هنگام تکمیل آن وجود داشته باشد و بحث‌ها هم هدفمند و جهت‌دهی شوند.
  • در طی فرایند تولید معرفی‌نامه نواقص محتوایی آن از دید مخاطب پنهان می‌شود چون محتوای موجود در معرفی‌نامهٔ مختصری که تهیه شده در حد آشنایی مخاطب با موضوع کفایت می‌کند و محتوای پیوست‌ها نیازمند تکمیل خواهد بود.

اشکالات تکنیکال محتوایی

  • مشخص نبودن اصطلاح‌شناسی (Terminology) در معرفی‌نامه: اصطلاح‌شناسی در حوزه دانش آزاد یعنی تحقیق دربارهٔ اصطلاحات مورد استفاده در زمینه‌ٔ خاص دانش آزاد. منظور از اصطلاحات، کلمات ساده یا مرکبی هستند که در حیطهٔ دانش آزاد دارای معنای مشخص و دقیق و به دور از ابهامی هستند.
  • نبود منابع کافی: هر مقاله‌ای یه سری منابع داره. اینکه منبع ذهن گوینده باشه مقاله رو خالی از اعتبار میکنه. حتی ارائه یه سری منابع به صورت پشت هم فایده‌ای نداره. باید مشخص باشه هر خط معرفی‌نامه بر اساس کدوم منبع نوشته شده. یه نکته‌ای که در جلسه آخر بنیاد بهش اشاره شد همین بود که از کجا معلوم دانش آزاد اینیه که شما میگی؟ تا وقتی ما اسم تصورات خودمون رو میذاریم دانش آزاد حق دیکته کردنش رو به دیگران نداریم. باید منبع خط به خط مقاله مشخص باشه. (حداقل اگر تو این فاز نمیشه اینکارو کرد ولی میشه مشخص کرد که چی شد که من به همچین فکری افتادم.)
  • نبود ارجاعات کافی: ارجاع با منبع فرق داره. مثلا من به فلان حرف فلان دانشمند معروف ارجاع میدم. در حوزه آکادمیک یکی از معیارهای مشخص کردن اعتبار علمی مقالات، میزان ارجاعاتی هست که بهشون داده شده.
  • نداشتن سناریو در نوشتار: هیچ ارتباطی بین بخش‌های کنار هم معرفی‌نامه احساس نمیشه. عین اینکه صرفن یه سری ایده به ذهن نویسنده رسیده و چون جای مناسبی برای نوشتنش پیدا نکرده اونجا گذاشتتش. درصورتیکه برای مثال وقتی یک کتاب مینویسن اگر برای مطالب داخل فصل اول یک مجموعه در نظر بگیریم و برای مطالب فصل دوم یه مجموعه دیگه اینها همیشه با هم اشتراکاتی دارن. نویسنده میدونه داره از کجا شروع میکنه و قراره به کجا برسه. یک ارتباط منطقی بین بخش‌های مختلف و یک ارتباط منطقی دیگه بین هر بخش با بخش‌های کناریش برقراره.

نسخه‌های کنونی معرفی‌نامه

مشارکت‌کنندگان

ویژگی‌های یک معرفی‌نامه خوب

معرفی‌نامه به صورت خلاصه و مختصر با ساختاری ویکی‌پدیایی ایجاد شود و مواردی مثل اهداف بنیاد و بخش‌هایی مثل اقتصاد، فرهنگ، آموزش و ... به معرفی‌نامه پیوست شوند و از ورود کامل متن این موضوعات به داخل متن معرفی‌نامه پرهیز شود.

اهداف و نیازها

نیاز به مطالعهٔ مستندات فعلی و دسته‌بندی موضوعی و محتوایی آن‌ها و اصلاح آن‌ها با توجه به معیار‌های نامبرده و ایجاد یک فهرست از آن‌ها: با توجه به اینکه در حال حاضر مستندات نیمه‌کاره و پراکنده‌ای در بنیاد تولید شده و اینکه بعضی قسمت‌های محتوای این مستندات همپوشانی دارند و بعضی موضوعات موجود در معرفی‌نامهٔ مطلوب هم در مستندات فعلی پوشش داده نشده بهتر است به جای صرف وقت برای بزرگ‌تر کردن معرفی‌نامهٔ فعلی مستنداتی که از قبل در بنیاد نوشته شده مطالعه شوند و با یک سری معیارهای مشخص بعضی قسمت‌ها به آن‌ها اضافه یا از آن‌ها حذف شود و بعضی ویرایش‌های نگارشی روی آن انجام شود تا بتوان در معرفی‌نامهٔ جدید از آن‌ها استفاده کرد. زیرا اگر اینکار الان انجام نشود بعدا که معرفی‌نامه و مقالات نوشته شده در بنیاد بیشتر و بزرگتر شوند دسته‌بندی محتوایی آن‌ها نیز سخت‌تر خواهد شد و در نتیجه دیگر کسی حاضر به انجام اینکار نخواهد بود.

نیاز به بررسی معیارها و سیاست‌های لازم برای گسترش معرفی‌نامه: معرفی‌نامهٔ جدیدی که می‌خواهیم بنویسیم به صورت سلیقه‌ای گسترش پیدا نکرده و با رسیدن پیشنهادات جدید برای گسترش محتوای آن به شکل معرفی‌نامهٔ فعلی بنیاد در نیاید.

سوالات و ابهامات معرفی‌نامه

توسعه‌ی معرفی‌نامه

جستارهای وابسته

اساس‌نامهٔ پروژه‌های آزاد

جست و جو در پروژه

برنامهٔ بلندمدت بنیاد برای تکمیل معرفی‌نامه


۱. بررسی و تحلیل سیاست‌های ویکیپدیا برای رسیدن به معیارهای لازم برای اصلاح، حذف یا اضافه کردن یک موضوع یا متن به معرفی‌نامه‌ای که قرار است از ابتدا نوشته شود.
۲. مطالعهٔ مستندات فعلی و دسته‌بندی موضوعی و محتوایی آن‌ها و اصلاح آن‌ها با توجه به معیار‌های نامبرده و ایجاد یک فهرست از آن‌ها
۳. تکمیل خلاصهٔ چندصفحه‌ای از معرفی‌نامه و بررسی پیوست‌های مورد نیاز برای آن
۴. کار روی مقالات و پیوست‌های معرفی‌نامه

برنامهٔ کوتاه‌مدت تکمیل و بهبود معرفی‌نامه


۱. تو متن کل مقالاتی که توی سایت گروه هستن و اونایی که نیستن بازنگری اساسی کنیم چون در بعضی‌ موارد لحن و نوع بیانش باید تغییر کنه و محتواشون رو به روز کنیم.
۲. مقالات را دسته بندی کنیم.
۳. تا جایی که مربوط هست در نوشتن خود معرفی‌ نامه از محتوای مقالات استفاده کنیم.
۴. مقالات از دیدگاه‌های جدید توی معرفی‌‌نامه برسی‌ کنیم.
۵. هر چی‌ باقی ماند را پیوست کنیم و در موارد لازم در متن معرفی‌ نامه ارجاع بدیم. (مثلا برای درک بهتر این مطلب پیوست شماره فلان را بخوانید)

فهرست جلسات برگزار شده برای معرفی‌نامه


نسخه‌های گوناگون معرفی‌نامه

ویژگی‌های ثابت نسخه‌ها

محتوای معرفی نامه به مخاطب بستگی ندارد.

ویژگی‌های متغیر نسخه‌ها

انتخاب رسانه به معنی ابزار مورد استفاده برای معرفی بنیاد به مخاطب بستگی ندارد.

ویژگی‌های متغیر بر حسب مخاطبین

برای تقسیم بندی باید اصولی داشته باشیم. چیزی که بر حسب مخاطبین تغییر میکند روش بیان مطالب است نه خود مطالب.

تفاوت های فردی مخاطبین ملاک مناسبی برای دسته‌بندی آنان نیست. ملاک های دسته‌بندی مخاطبین خاص:

۱. نیازها

۲. سلیقه‌ها

۳. ذهنیت‌های قبلی (مثلن نرم‌افزاری و ...)

۴. میزان دانایی و معلومات مخاطب

۵. میزان انگیزه

لحن

مخاطب عام

مخاطب خاص

تاکید

مخاطب عام

مخاطب خاص

مثال‌ها

مخاطب عام

مخاطب خاص

ترتیب توضیح مطالب

مخاطب عام

مخاطب خاص