ایده‌ها

از بنیاد دانش آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو

صفحهٔ ایده‌ها، صفحه‌ای است برای نوشتن ایده‌های مرتبط با دانش آزاد، فعالیت‌های بنیاد دانش آزاد و پروژه‌های دانش آزاد. به این ترتیب که در این صفحه افراد ایده‌های خود را پیشنهاد می‌دهند تا با بحث در مورد آن‌ها در جلسات و صفحات ویکی ایده‌های مربوطه پیاده‌سازی شوند. این صفحه در اصل یک فهرست از ایده‌های مختلف می‌باشد. می‌توان ایده‌های این صفحه را جهت بحث در مورد آن‌ها در جلسات هفتگی به صفحهٔ جلسهٔ مربوطه یا صفحهٔ جلسات آینده انتقال داد و افراد در پیش‌نویش جلسه بنویسند که می‌خواهد راجع به چه قسمت‌هایی از ایده بحث کنند.

همهٔ افراد می‌توانند با کمک‌های داوطلبانهٔ خود در پیاده‌سازی ایده‌ها مشارکت کنند.

چرا ما صفحهٔ «ایده‌ها» را ایجاد کرده‌ایم؟

  • به جهت ثبت ایده‌هایی که هنوز پیاده‌سازی نشده‌اند.
  • بحث در مورد چگونگی پیاده‌سازی ایده‌ها.
  • امکان مشارکت افراد بیشتر در پیاده‌سازی ایده‌ها.
  • فراموش نشدن ایده‌های مختلفی که در زمان‌های مختلف به ذهن افراد می‌رسد.

صفحهٔ «ایده‌ها» چگونه کار می‌کند؟

این صفحه شامل دو بخش می‌باشد. بخش اول جدولی است که تمام ایده‌ها در این جدول قرار دارد. در این جدول ایده‌ها برحسب فرد پیشنهاد‌دهنده و افراد مشارکت‌کننده جهت پیاده‌سازی ایده قابل مرتب‌سازی است. قسمت دوم شامل توضیحاتی در مورد ایده‌ها می‌باشد. در این قسمت افراد پیشنهاددهنده در مورد ایدهٔ خود توضیح می‌دهند و دلیل لزوم پیاده‌سازی آن را بیان می‌کنند. همچنین می‌توان در مورد ایده‌ها و چگونگی پیاده‌سازی آن‌ها نیز در این قسمت بحث کرد.

ایده‌ها

در حال حاضر ایده‌ها بر حسب موضوع طبقه‌بندی نشده‌اند. در آینده اگر تعداد ایده‌ها افزایش یافت، بهتر است که ایده‌ها را برحسب موضوع طبقه‌بندی کنیم

جدول ایده‌ها
عنوان ایده فرد پیشنهاددهنده افراد مشارکت‌کننده جهت پیاده‌سازی توضیحات
راه‌اندازی کانال یوتیوب جهت معرفی دانش آزاد سعید علیجانی - -
چاپ تی‌شرت با طرح نرم‌افزار آزاد و دانش آزاد سعید علیجانی - جهت شرکت در رویدادهای مرتبط
درست کردن لوگو برای دانش آزاد و کمپین‌های مرتبط
جهت قرار گرفتن در وبلاگ و وبسایت‌ها
سعید علیجانی - مشابه لوگوهای مربوط به نرم‌افزار آزاد که بعضی از اون‌ها رو در وبلاگ خودم قرار دادم
راه‌اندازی سیارهٔ دانش آزاد سعید علیجانی - راه‌اندازی یک سیاره از روزنوشت‌های افراد در وب‌لاگ‌ها و وب‌سایت‌ها با موضوع دانش آزاد
راه‌اندازی ویژه‌نامهٔ دوره‌ای دانش آزاد سعید علیجانی سعید علیجانی ایجاد یک ویژه‌نامهٔ دوره‌ای با قرار دادن اخبار، مقالات، گزارشی از فعالیت‌های گروه، ترجمه‌ها و ...
راه‌اندازی سیستم بررسی محتواهای آزاد سعید علیجانی - سیستم جهت وارد کردن لیستی از محتواهای آزاد (کتاب، مقاله، مستندات) دارای قابلیت ریویو، نظر دادن، نمره دادن به محتواها
مثالی در این مورد: مشابه سایت IMDb
راه‌اندازی سیستم پرسش-و-پاسخ Q&A میلاد خواجوی - در ویکی به راحتی نمی‌شه مسائل بنیادی رو مطرح کرد و روی اون‌ها بحث کرد.

راه‌اندازی کانال یوتیوب جهت معرفی دانش آزاد

چرا کانال یوتیوب؟ می‌توانیم بسیاری از مفاهیم دانش آزاد را به صورت ویدئوهای کوتاه آماده کنیم و از طریق یک کانال در یوتیوب آن‌ها را منتشر کنیم. این کار پیش‌تر در مورد نرم‌افزار آزاد انجام شده. به طور مثال جامعهٔ کاربران نرم‌افزار آزاد ویدئوهای ریچارد استالمن در مورد نرم‌افزار آزاد را از طریق یوتیوب منتشر کرده است. همچنین می‌توانیم ویدئوهای همایش‌ها و یا ارائه‌هایی جلسات را نیز منتشر کنیم. با این کار اول از یک رسانهٔ قوی کنار مستندات نوشتاری استفاده می‌کنیم. دوم این که افراد بیشتری را به عنوان مخاطب به جهت آشناسازی با دانش آزاد خواهیم داشت. سوم این که می‌توانیم از این ویدئوها در ویکی، ایمیل‌ها، سایت‌ها، بلاگ‌ها و انجمن‌هایی که در آن‌ها فعال هستیم استفاده کنیم. چهارم این که افراد در نقاط مختلف کشور و جهان در برنامه‌ها و همایش‌های خود می‌توانند از این ویدئوها استفاده کنند. و پنجم این که ویدئوهای یوتیوب در جست‌وجوهایی که توسط موتورهای جست‌وجو انجام می‌شود، دارای رتبه‌ٔ بالایی هستند.

چگونگی پیاده‌سازی:

  • فیلم گرفتن از خود افراد حین ارائه در مورد مفاهیم دانش آزاد (مشابه ویدئو‌های استالمن در مورد نرم‌افزار آزاد)
  • مصاحبه با افراد مختلف
  • درخواست سخرانی کوتاه و ضبط ویدئو از افراد خارج کشور که در زمینهٔ نرم‌افزار آزاد و دانش آزاد فعال هستند (مشابه ویدئوی روز آزاد نرم‌افزار استالمن)
  • پخش ویدئوهای همایش‌ها

بحث در مورد ایده:


چاپ تی‌شرت با طرح نرم‌افزار آزاد و دانش آزاد

  • جهت استفاده در همایش‌ها و رویدادهای مختلف
  • جهت پاسخ‌گویی به سوال افراد در زمینهٔ نرم‌افزار آزاد و دانش آزاد

بحث در مورد ایده:

درست کردن لوگو برای دانش آزاد و کمپین‌های مرتبط

  • جهت قرار گفتن در وبلاگ‌ها و وب‌سایت‌ها.
  • نیاز به طراحی لوگو با طرح‌های زیبا و جذاب داریم.

بحث در مورد ایده:

راه‌اندازی سیارهٔ دانش آزاد

  • جهت ایجاد یک فید از مطالب مربوطه با دانش آزاد

بحث در مورد ایده:

راه‌اندازی ویژه‌نامهٔ دوره‌ای دانش آزاد

برای این کار لازم نیست کار خاصی انجام بدیم، فقط کافیه هر دوره، از فعالیت‌های اخیر یک خروجی مناسب بگیریم. به طور معمول افراد در پروژه‌ها، مقالات و فعالیت‌های مختلف مرتبط با دانش آزاد فعال هستند. بعد از هر دوره یک سری مقالات، مستندات و ... ایجاد میشه. پیشنهاد اینه که بعد از هر دوره، این مقالات، مستندات و گزارش‌ها با یک قالب تحت عنوان ویژه‌نامهٔ دانش آزاد منتشر بشه.

چرا ویژه‌نامهٔ دوره‌ای؟

در راستای ایجاد محتوای کوتاه و آماده برای معرفی به افراد جدید، پیشنهاد می‌کنم با توجه به ویژگی‌هایی که در ادامه نوشته‌ام، به این دلایل از این مدل محتوا استفاده کنیم.

  • سهل و آسان بودن مطالعه
  • جذاب بودن محتوا.
  • این مدل محتوا مانند یک ویترین از فعالیت‌ها می‌ماند.
  • این مدل محتوا افراد را تشویق به نوشتن محتواهای آزاد می‌کند.
  • لازم است فعالیت‌های انجام شده در جامعهٔ دانش آزاد به اطلاع افراد بیرون از جامعهٔ دانش آزاد برسد.

ↄ⃝ سعید علیجانی (بحث) ‏۶ دسامبر ۲۰۱۴، ساعت ۱۸:۳۶ (EST)

بحث در مورد ایده

پیشنهاد‌هایی برای ویژه‌نامهٔ دوره‌ای دانش آزاد:

  • محتوای منتشرشده می‌تونه هر زمینهٔ مرتبط با دانش آزاد (از جمله نرم‌افزار، فعالیت‌های ادبی و هنری، اخبار پیرامون فعالیت در زمینه‌های مختلف دانش آزاد)
  • بیشتر ویژه‌نامه‌ها دارای محتوایی عمومی در زمینه‌های مختلف دانش آزاد باشن. (مثلن می‌نویسیم فلان گروه موسیقی با مجوزهای آزاد کارهای خودشون رو منتشر می‌کنن)
  • یک سری از ویژه‌نامه‌ها به صورت تخصصی‌تر منتشر بشن. (مثلن در مورد رباتیک آزاد ).
  • می‌تونیم هر سری یه پروندهٔ خاص داشته باشیم. مثلن ویژه‌نامهٔ کسب و کار (اقتصاد) در دانش آزاد. و برای معرفی به قشری خاص از افراد (مثلن افراد علاقه‌مند به اقتصاد) از این ویژه‌نامه استفاده کنیم.
  • اول هر ماه مقالات ایجاد شده، تغییر پیدا کرده، ترجمه و خبرها رو با قالبی مناسب در فضای مجازی منتشر کنیم.
    • این جوری یه ویترین خوب برای کار ما ایجاد میشه
    • لازم نیست برای این کار وقت اضافی بذاریم. چون داریم فعالیت هایی که در یک ماه به طور معمول انجام می دادیم رو با یه قالب دیگه -قالبی که برای افراد مختلف جذاب باشه (یعنی طرف میگه این ویژه‌نامه رو بخونیم ببینیم چیه؟)- منتشر می کنیم. این جوری ایراد «نداشتن مستندات خلاصه» دیگه وجود نداره. مثلن راجع به کسب و کار در دانش آزاد داخل اون ویژه‌نامه یه خلاصه می نویسیم.
  • این ویژه‌نامه‌ها باعث میشه افراد بیشتری تشویق به فعالیت در زمینه ی ایجاد محتواهای آزاد بشن و به نظرم این کار ایجاد یک نقطه عطف خوب برای جذب افراد به دانش آزاد هست. به دلیل این که بعد از مدتی این امکان هست که ویژه‌نامه‌ای که منتشر می‌کنیم، بازخورد خوبی داشته باشه و افرادی علاقه‌مند به انتشار مقالات در این ویژه‌نامه بشن.
  • می‌تونیم کارهای گرافیکی جالبی هم انجام بدیم.
  • یکی از کارهای دیگه فراخوان ارسال مقاله برای ویژه‌نامه است (برای بخش‌های تخصصی، عمومی و پرونده‌ها). مثلن بخش تصصی راجع به رباتیک آزاد، فراخوان می‌دهیم که افراد، مقالات و مستندات خود را به جهت نشر در ویژ‌ه‌نامه ارسال کنند. تنها شرط این است که مقالات به صورت آزاد منتشر می‌شود و در ویکی قرار می‌گیرد. می‌توان بعد از این کار یک سیستم نظرات و نمره دادن به مقالات ایجاد کرد که در کنار انتشار به صورت ویژه‌نامه، انتشار در ویکی در آن سیستم نیز مقالات طبقه‌بندی، رتبه‌بندی و در مورد آن‌ها بحث شود.

محتواهای پیشنهادی:

  • گزارش دوره‌ای از فعالیت‌ها
    • مقالات تکمیل‌شده
    • گزارش پروژه‌ها
  • همایش‌ها
  • ترجمه هایی که در این دوره به ویکی پدیا اضافه کردیم
  • ترجمه‌های مستندات آزاد
  • مطالبی که در وبلاگ‌ها نوشتیم

پیشنهاد برای پیاده‌سازی ایده:

داخل ترلو یه صفحه درست کنیم به اسم ویژه‌نامهٔ دانش آزاد و لینک مطالبی که قراره تو ویژه‌نامهٔ اون دوره نوشته بشه رو داخل یه کارت اضافه می کنیم و به وقت انتشار، گروهی که قراره این کار رو انجام بده. این مطالب رو با فرمت مناسب منتشر می کنه.

فرمت انشار:

در حال حاضر پیشنهاد قطعی برای فرمت ندارم. یک راه استفاده از tex و pdf هست. از html هم میشه استفاده کرد برای مطالعهٔ آن‌لاین.

ویژه‌نامه چگونه باشد:

در مورد چگونگی ویژه‌نامه لازمه که بیشتر بحث بشه. من پیشنهادها و موارد ضروری رو نوشتم. با استفاده از این پیشنهادها و بحث در مورد چگونگی ویژه‌نامه، می‌توان به یک استاندارد مناسب رسید.

چگونگی انتشار:

دوره‌های زمانی انتشار: در این مورد نظر قطعی ندارم. چند راهکار هم برای انتشار و اطلاع‌رسانی وجود دارده:

  1. ایجاد وب‌سایت مخصوص (داری فید)
  2. ارسال در لیست‌های پستی
  3. استفاده از تورنت
  4. اطلاع‌رسانی از طریق شبکه‌های اجتماعی

مشابه کاری که در گذشته انجام دادیم:

یک نمونه از این کار نوشتن پروپوزال روز آزادی نرم‌افزار بود. به طور مثال میشه این پروپوزال رو گسترش داد و تحت یک ویژه‌نامه با عنوان برگزاری رویدادهای آزاد منتشر کرد. از این به بعد هر جا خواستیم رویداد برگزار کنیم، به افرادی که می‌خوان با چگونگی برگزاری رویداد آشنا بشن این ویژه‌نامه رو معرفی می‌کنیم. همچنین میشه در ویژه‌نامه‌های دوره‌ای و عمومی قسمت‌های از این پروپوزال و سایر مستندات رو قرار داد.

نیازهای این ایده به صورت خلاصه:

  1. ایجاد یک ویژه‌نامه از فعالیت‌هایی که در یک دورهٔ خاص انجام شده است (جهت آشنایی افراد خارج از جامعه ). -> پله‌ٔ اول
  2. تشویق شدن افراد به شرکت در این سیستم جهت تولید محتوا و ارسال فراخوان -> پلهٔ دوم
  3. ایجاد چرخهٔ تولید محتوا (افراد به سبب این سیستم جذب دانش آزاد می‌شوند و خود آن‌ها به افراد مرحله‌ٔ اول اضافه می‌شوند)
  4. ایجاد سیستم بررسی مستندات و مقالات (طبقه‌بندی، رتبه‌بندی، بحث) -> پلهٔ چهارم
  5. ایجاد ارتباط بین سیستم شمارهٔ یک و چهار (یعنی برای مستندات نوشته‌شده در ویکی در سیستم بررسی مقالات صفحه ایجاد می‌کنیم)

نکته: این ایده راهکار ارائه شده برای قسمت‌هایی از این سه مورد می‌باشد: تولید محتوای کوتاه و آماده، جذب افراد به دانش آزاد، ایجاد سیستم بررسی محتواهای آزاد (کتاب، مقاله، مستندات). و راهکار کلی برای این سه مورد نیست. یعنی ارتباط ویژه‌نامه با محتوای کوتاه و آماده یک موضوع، ارتباط ویژه‌نامه با جذب افراد یک موضوع و ارتباط ویژه‌نامه با ایجاد سیستم بررسی محتوا یک موضوع دیگر می‌باشد که می‌توان در جای خود در مورد آن‌ها بحث کرد

ↄ⃝ سعید علیجانی (بحث) ‏۶ دسامبر ۲۰۱۴، ساعت ۱۸:۳۶ (EST)

راه‌اندازی سیستم بررسی محتواهای آزاد

بحث در مورد ایده:

راه‌اندازی سیستم پرسش و پاسخ

بحث در مورد ایده:

این ایده چند وقت پیش نیز مطرح شد، و در جدول کارهای بنیاد دانش آزاد قرار گرفت. اگر قصد مشارکت در پیاده‌سازی این ایده را دارید، نام خود را در جدول مربوطه در صفحهٔ لیست کارها وارد کنید.

راهکاری برای پیاده‌سازی ایده استفاده از کیوتوای (Question2Answer) می‌باشد.

همچنین در این صفحه می‌توان دربارهٔ چگونگی سیستم پرسش و پاسخ و راهکارهای پیاده‌سازی آن بحث کرد. ↄ⃝ سعید علیجانی (بحث) ‏۱۰ دسامبر ۲۰۱۴، ساعت ۱۸:۵۰ (EST)

ایده‌های مربوط به برگزاری مراسم برای رویدادهای پیش‌رو

در این قسمت ایده‌های مربوط به برگزاری مراسم برای رویدادهای پیش‌رو نوشته شده است.

جدول رویدادهای پیش رو
رویداد تاریخ رویداد افراد علاقه‌مند به برگزاری رویداد توضیحات
روز جهانی مقابله با DRM سال ۲۰۱۵ ۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۴
۶ می ۲۰۱۵ میلادی
سعید علیجانی وب سایت رسمی روز جهانی مقابله با DRM
در حال حاضر اطلاعات مربوط به رویداد در سال ۲۰۱۴ در این وب‌سایت موجود می‌باشد
DRM چیست؟
یک سری عکس و لینک راجع به رویداد سال ۲۰۱۴
اطلاعاتی در مورد رویداد سال ۲۰۱۵
روز آزادی اسناد سال ۲۰۱۵ ۵ فروردین ۱۳۹۴
۲۵ مارس ۲۰۱۵ میلادی
سعید علیجانی وب‌سایت جهانی روز آزادی اسناد
فهرست رویدادها در نقاط مختلف دنیا
روز آزادی آموزش سال ۲۰۱۵ ۱ فروردین ۱۳۹۴
۲۱ مارس ۲۰۱۵ میلادی
سعید علیجانی وب‌سایت روز آزادی اسناد
نقشهٔ رویدادها در نقاط مختلف دنیا

برگزاری مراسم در روز جهانی مقابله با DRM سال ۲۰۱۵

توضیحاتی در مورد DRM:

بحث در مورد رویداد:

به نظرم DRM در جامعهٔ نرم‌افزار آزاد ایران زیاد شناخته شده نیست. و راجع بهش در جامعه به اندازهٔ کافی بحث نشده. با برگزاری مراسم در روز جهانی مقابله با DRM می‌تونیم علاوه بر برگزاری یک مراسم خوب و مفید، DRM و موارد مربوط به اون رو به جامعه معرفی کنیم. ↄ⃝ سعید علیجانی (بحث) ‏۶ دسامبر ۲۰۱۴، ساعت ۱۳:۱۱ (EST)


برگزاری مراسم روز آزادی اسناد سال ۲۰۱۵

توضیحاتی در مورد روز آزادی اسناد:

بحث در مورد رویداد:

تاریخ روز آزادی اسناد، با تعطیلات نوروز مقارن است. پیشنهاد می‌شود، بعد از تعطیلات نوروزی برای این رویداد مراسم برگزار کرد. ↄ⃝ سعید علیجانی ‏۱۶ دسامبر ۲۰۱۴، ساعت ۲۰:۱۷ (EST)

برگزاری مراسم روز آزادی آموزش سال ۲۰۱۵

توضیحاتی در مورد روز آزادی اسناد:

بحث در مورد رویداد:

تاریخ روز آزادی آموزش با تعطیلات نوروز مقارن است. پیشنهاد می‌شود، بعد از برگزاری تعطیلات نوروزی و هم‌زمان با مراسم روز آزادی اسناد، برنامه‌های مرتبط با روز آزادی آموزش نیز اجرا شود.

برنامه‌های روز آزادی آموزش فعالیت‌هایی مانند معرفی سیستم آموزشی دانش آزاد، فعالیت‌های آموزشی بنیاد دانش آزاد و پروژه‌هایی از این نوع است.

ↄ⃝ سعید علیجانی (بحث) ‏۱۱ فوریهٔ ۲۰۱۵، ساعت ۲۰:۴۵ (IRST)